Mevsimsel geçişe dikkat

Sonbaharda güneş ışınlarının azalmasıyla birlikte depresif duygular artış gösteriyor. Bu artış, karanlık nedeniyle beyindeki 'melatonin' hormonunun daha çok salgılanmasına bağlanıyor.

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgül Karaaslan, mevsim geçişlerinin yaşandığı havalarda yaşanan dengesizliklerin ruhsal sıkıntılara neden olabileceğini belirterek dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Mevsimsel geçişlerin yaşandığı dönemlerde vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Özgül Karaaslan, bu zamanlarda yaşanılabilecek sorunlara değindi. Bu dönemlerin ciddi ruhsal sıkıntılara neden olabileceğini açıklayan Karaaslan, "Bu dönemlerde güneş ışığının azalmasıyla birlikte birtakım biyolojik maddelerde de bozulmalar ortaya çıkıyor ve buna bağlı depresyona yatkınlık oluşabiliyor. Yaklaşık iki haftadan uzun süren uyku, iştahsızlık, keyifsizlik, yataktan kalmak istememe, iş yapamama gibi şikayetleri olan insanların, bu şikayetleri iki haftadan uzun sürüyorsa mutlaka bir uzman yardımı almaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Karaaslan, "Güneş ışığından daha fazla yararlanmaya çalışmalıyız. Düzenli olarak spor ya da yürüyüş yapmalıyız. Bunun dışında yeni aktiviteler ve birtakım keyif veren aktivitelerde bulunarak pozitif düşünmeye çalışmalıyız. Bunlar süreci daha kolay atlatmaya yardımcı olur" şeklinde konuştu.

09 Nis 2018 - 07:00 - Sağlık


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yozgat Çamlık Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yozgat Çamlık Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yozgat Çamlık Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yozgat Çamlık Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber Gazetesi