Karaca, tasarının kamuoyunda yeterince tartışılmadan, sivil toplum kuruluşlarının, üretici temsilcilerinin ve diğer paydaşların görüşleri alınmadan hazırlandığını belirtti.

“Tasarı Katılımcılıktan Uzak”

Karaca, tasarının katılımcılıktan yoksun olduğunu ve kamu yararını önceliklendirmeyen bir metin olduğunu ifade etti. "Bu haliyle tasarı, hem katılımcılıktan uzak hem de kamu yararını öncelemeyen bir metin olarak karşımıza çıkmaktadır" diyen Karaca, söz konusu düzenlemenin, toplumun geniş kesimlerinin çıkarlarını gözetmediğini vurguladı.

CHP önceki dönem Yozgat Milletvekili Ali Keven’den miting değerlendirmesi: Yozgat ayağa kalktı! CHP önceki dönem Yozgat Milletvekili Ali Keven’den miting değerlendirmesi: Yozgat ayağa kalktı!

Olgun Sadık Karaca Yavuz Ağıralioğlu

Tarım ve Hayvancılık Sektörü Tehlikede

Tasarıda yer alan bazı düzenlemelerin, özellikle tarım ve hayvancılık sektörlerinde büyük endişelere yol açtığını belirten Karaca, şu açıklamayı yaptı: “Metan gazı gibi doğal kaynaklı salımlar nedeniyle hayvancılığı doğrudan hedef alan maddeler, halihazırda geçim mücadelesi veren üreticilerimizi daha da zor durumda bırakacaktır. Bu düzenlemeler, kırsalda üretimin daralmasına, sektörel küçülmeye ve yerli üretimin gerilemesine sebep olacaktır.”

“Çiftçiler Üretim Kararlarını Veremeyecek”

Tasarıda yer alan ‘sertifikalı ürün’ zorunluluğuna da değinen Karaca, bu düzenlemenin çiftçilerin ne ekeceğine karar veremeyeceği ve üretimin merkezi bir denetime tabi tutulacağı bir sisteme yol açacağını ifade etti. Karaca, "Bu yaklaşım üretimin sürdürülebilirliğini değil, kısıtlanmasını beraberinde getirir" şeklinde konuştu.

Üretim Gücü ve Egemenlik Tehdidi

Karaca, tasarıda yer alan enerji, sanayi ve ulaşım gibi stratejik sektörlere getirilen emisyon azaltımı yükümlülüklerinin Türkiye'nin üretim gücünü sınırlayabileceğini ve küresel karbon piyasalarına entegre edilme sürecinin, üretim maliyetlerinin ve miktarlarının uluslararası baskılarla şekillendirilmesine yol açabileceğini belirtti. Bu durumun, ekonomik ve ticari egemenlik açısından ciddi tehditler oluşturduğunu dile getirdi.

Olgun Sadık Karaca

Kırsal Vatandaşlar Mağdur Edilmemeli

Tasarıda öngörülen sosyal etkilerin de göz ardı edildiğini belirten Karaca, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların, ulaşım ve enerji kısıtlamalarından olumsuz etkilenebileceğini vurguladı. Elektrikli araçlara geçiş süreciyle birlikte kırsal alanlarda yaşanacak yakıt kısıtlamalarının, köylerdeki vatandaşları mağdur edeceğini ve ulaşım haklarını engelleyeceğini ifade etti.

“Bu Tasarı Geri Çekilmelidir”

Açıklamasının sonunda, tasarının kamu yararından uzak olduğunu yineleyen Karaca, tasarının geri çekilmesi çağrısında bulundu. Karaca, "Bu yasa tasarısı, yerli üreticiyi zayıflatan, tarım ve hayvancılığı baskı altına alan, sosyal ve ekonomik gerçekliklerden uzak bir anlayışla hazırlanmıştır. Bu nedenle derhal geri çekilmeli, tüm paydaşların katılımıyla, milli çıkarlarımızı gözeten, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir iklim politikası ortaya konulmalıdır" dedi. Karaca, Anahtar Parti olarak bu süreçte halkın, üreticilerin ve emeğiyle geçinen kesimlerin yanında olacaklarını belirtti.

Anahtar Parti Yozgat İl Başkanı Avukat Olgun Sadık Karaca, açıklamalarında tasarının, ülkenin geleceği için büyük tehditler barındırdığını ve daha geniş bir katılım sağlanarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Muhabir: Haber Merkezi