En fazla şehit veren, söz konusu vatan olunca en önde giden Yozgat. Peki Yozgat’ın neden bir kurtuluş günü yok? Bunu hiç düşündünüz mü? Tarih boyunca topraklarına düşman ayağı değmeyen şehrin adıdır Yozgat!

KALESİ DE KURTULUŞ GÜNÜ DE YOK!

Kurtuluş Savaşında İngilizler, İtalyanlar, Fransızlar, Yunanlar ülkemizi bölge bölge bölüşürken Yozgat'ın olduğu bölge bize bırakılmış; düşman Ankara Polatlı'ya kadar gelmiş olmasına rağmen ayağı Yozgat'a hiç değmemiştir. Bu yüzden Yozgat'ın ne bir kalesi, ne de bir kurtuluş günü vardır.

MİLLİ MÜCADELEYE DESTEK

İşgal edilmeyen Yozgat’tan milli mücadeleye büyük destek sağlar. Yozgat’ta Millî Mücadele döneminde ordunun ihtiyaçlarının sevki için “Yozgat Menzil Bölge Müfettişliği” kurulur. Bu teşkilat öncelikle Kütahya –Eskişehir savaşları esnasında silah ve cephanenin cepheye ulaştırılmasında çok büyük katkılar sağlar.

YOZGAT’IN YİĞİT KADINLARI

Milli Mücadele döneminde Yozgat’ın yiğit kadınları da her zaman vatan savunması için ön saflarda yer alırlar. Kentin Millî Mücadele döneminde vermiş olduğu desteklerden biri de Hilal-i Ahmer Cemiyeti’ne bağlı olduğu düşünülen Yaralılara Yardım Hanımlar Cemiyeti’nin kurulmasıdır. Bu cemiyet 1921 yılında şehit ailelerine 3 bin 60 kuruş civarında bağış yapmış, bağış yapanların da hepsinin kadın olduğu tespit edilmiştir. 8 Aralık 1919 tarihinde Türk kadınlarının Millî Mücadele’ye destek olmak amacıyla kurdukları Anadolu Kadınları Müdafaa-i Vatan Cemiyeti’nin bir şubesi de Yozgat’ta açılmış ve bu cemiyette görev alan kadınlar gerek işgal protestolarına gerekse de orduya verdikleri destekler ile büyük hizmetler gerçekleştirdiler.

Yozgat TDP Dolandırıcılık Konusunda Uyarıyor Yozgat TDP Dolandırıcılık Konusunda Uyarıyor

SIHHIYE DAİRESİ KURULDU

Anadolu’nun işgali devam ederken Yozgat bu mücadele için olağanüstü çaba sarf eder. İşgal sürecinde mücadeleye destek vermek amacıyla, Yozgat’ta bir de asker hastanesi kurulması için dört yüz yatak, çorap, havlu, terlik, kaşık gibi hastane malzemesi hediye edilerek bir sıhhiye dairesi kurulur. Cephelerden gelen yaralıların bir kısmı Yozgat’a sevk edilir. Yozgat halkının büyük destekleri ile özellikle de Yozgatlı kadınların ziynet ve altınlarını satarak bu yaralı gazilere yardım etmeleri ve bağışlarda bulunmaları dolayısıyla hastane baştabibi tarafından Yozgatlı kadınlara teşekkür edilir.

CEZA DEĞİL ÖVGÜ

Tüm bu örneklere rağmen Yozgat ismi ‘cezalı şehir’ unvanı ile anılmış, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Yozgat’a ceza verdiği efsanesi yayılmıştır. Ancak tüm bu iddialar birer safsatadan ibarettir ki, Millî Mücadele döneminin her safhasında imkânları ölçüsünde yardım ve destekte bulunan Yozgat halkı bu noktada Mustafa Kemal Paşa’nın güvenini kazanır.  Atatürk, Yozgat’tan “Ünlü süvarileri, harp meydanlarında kahramanca dövüşen Türk yiğitlerinin harman olduğu diyar! Bozok yaylasının çocukları, var olun!” ifadeleri ile bahseder.

Editör: Haber Merkezi