Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin enerji filosuna katılan yeni 7’nci nesil iki derin deniz sondaj gemisinin, ilkinin 2026 yılı Ocak ayında, diğerinin ise Şubat ayında göreve hazır olacağını bildirdi. Bakanlık açıklamasına göre, Türkiye mevcut üretimi artırmak ve yeni keşiflere yelken açmak amacıyla filosunu güçlendirdi.
Henüz isimleri belirlenmeyen ve 228 metre uzunluğa ile 42 metre genişliğe sahip olan gemiler, Türkiye Petrolleri’ne devredildikten sonra kullanılacak. Bu gemiler, derin denizde 12 bin metreye kadar sondaj yapabilme kapasitesine sahip olup, her bir gemi üzerinde helikopter pisti ve 200 kişilik yaşam alanı mevcut. Güney Kore'de 2024 yılında tamamlanan gemiler, yüksek kapasiteli 7’nci nesil sondaj gemileri olarak tanımlanıyor.
Bakan Bayraktar, yapılan incelemeler ve testlerin ardından, yeni gemilerin 2029'a kadar kesintisiz operasyon yürütme kabiliyetine sahip olduğunu belirtti. Türkiye'nin enerji filosu, Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han gibi gemileriyle Karadeniz’de aktif olarak kullanılıyor ve yeni gemilerle dünyanın en modern ilk 4 enerji filosu arasına katılacak.