Panele özel bir mesaj gönderen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, iklim krizinin sadece çevresel değil, sosyal ve adalet temelli bir sorun olduğunun altını çizerek, şu ifadeleri kullandı: “İklim değişikliği artık sadece çevreyle ilgili bir sorun değil, adaletle, yaşamla ve kentlerin geleceğiyle doğrudan ilgilidir. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bilimin ve aklın ışığında sürdürülebilir bir şehir için çalışıyor, doğaya uyumlu politikaları hayata geçiriyoruz. Bu mücadelede yalnız değiliz, bugün burada bir araya gelen her bir uzman akademisyen Ankara’nın, ülkemizin iklim mücadelesinde umut kaynağıdır.”
Türkiye’de ilk Yerel İklim Eylem Planı yapan şehirlerden biri
ABB İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Duygu Soytürk, ABB’nin Türkiye'de Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlayan öncü belediyelerden biri olduğunu hatırlatarak, “Bu planın başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için STK’larımızla, kamu ve özel sektörle iş birliği içinde çalışmalıyız” dedi.
“Suyu olan racon kesecek”
Panelde konuşan AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, iklim değişikliğinin sadece bugünü değil, geleceği de tehdit ettiğini belirterek, su krizine dikkat çekti: “Gelecek yüzyıllarda teknolojik gücün değil, su kaynaklarına sahip olanın sözünün geçeceği bir dünya olacak. Kış artık kış değil, yaz yaz olmaktan çıktı. Gelecek kuşakların nefesini sattık, adına ticaret dedik. Ya birlikte şimdi doğayı koruyacağız ya da hep birlikte yok olacağız.”
“Artık yağmur hırsızlığı başladı”
AKK Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan, doğaya yapılan müdahalelerin geri dönülemez sonuçlar doğurduğuna dikkat çekerek, “Artık yağmur hırsızlığı başladı. 16 dere Ankara’da akmıyor. HES projeleriyle milyonlarca yıldır yaşam veren su yollarını kuruttuk. İklim değişikliği, tüketim çılgınlığının kaçınılmaz sonucudur” dedi.