Çankırı'da hayata geçirilen “Daha Güçlü Bir Nefes Projesi,” KOAH ve astım hastalarına umut oldu. Çankırı Valiliği ve çeşitli kurumların işbirliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanından gelen KOAH ve astım hastaları, Hititler döneminden kalma, yerin 150 metre altındaki tuz mağarasında sağlıklarına kavuştu. Yapılan testler sonucunda, hastaların hastalık oranlarında ciddi düşüşler tespit edildi.

Tuz Mağarasında Sağlık ve Sosyal Etkinlikler

Proje kapsamında, yerin 150 metre altındaki "Yer Altı Tuz Şehri" olarak bilinen mağarada KOAH ve astım hastaları, günde 6 saatlik terapi seanslarına katıldı. Mağarada 15 gün süren terapi sonucunda 12 KOAH ve 2 astım hastasında %50’ye varan iyileşme sağlandığı açıklandı. Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Barış Değer, “Tedavi öncesi uygulanan dispne skalasında hastaların nefes darlığı puanı 3.2 iken, 15 gün sonunda 1.7’ye düştü. Bu iyileşme ile hastalar daha rahat nefes alabiliyor ve günlük aktivitelerini daha kolay gerçekleştirebiliyor” dedi.

Haloterapi ve Yürüyüş Kapasitesinde Artış

Projede, hastalara tuz mağarasındaki seansların ardından tuz odalarında haloterapi uygulamaları yapıldı. Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu, “15 gün sonunda hastalarda nefes darlığında azalma, efor kapasitesinde artış ve daha rahat yürüyebilme gibi olumlu sonuçlar elde ettik” şeklinde konuştu. 6 dakikalık yürüme testinde, hastaların yürüyüş mesafesi 347 metreden 402 metreye yükseldi.

Yozgat Şehir Hastanesi, Tecrübelerini Paylaşmaya Devam Ediyor Yozgat Şehir Hastanesi, Tecrübelerini Paylaşmaya Devam Ediyor

Sosyal ve Kültürel Destek Sağlandı

Yeşilay Cemiyeti Çankırı Şube Başkanı İsmail Özcan, proje çerçevesinde hastaların sosyal yaşam kalitesini artırmaya yönelik tuz atölyeleri, ebru sanatları ve drama gibi çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ifade ederek, “Tedavi sürecini zenginleştiren etkinliklerle hastalarımıza sosyal anlamda da destek veriyoruz” dedi.

22 İlden Katılım ve Yeni Tedavi Grubu

Çankırı Devlet Hastanesi Başhekimi Erhan Buru, projeye bugüne kadar yaklaşık 22 farklı ilden katılım sağlandığını belirtti. “Yakın bir tarihte ikinci gruptaki hastalarımızın tedavisi de başlayacak,” diyen Buru, projenin Çankırı ve Türkiye için önemli bir sağlık hizmeti sunduğunu vurguladı.

Bu anlamlı proje sayesinde KOAH ve astım hastaları, tuz mağarasında hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarına kavuşuyor.

Editör: İhlas Haber Ajansı