Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ekim 2025’e ait doğum yardımı ödemelerinin annelerin hesaplarına aktarıldığını açıkladı. 2025 yılının "Aile Yılı" ilan edilmesiyle birlikte, doğum yardımı desteklerinin kapsamı genişletildi ve tutarlarında artışa gidildi. Yapılan düzenlemeyle beraber, ilk çocuk için tek seferlik ödeme, ikinci ve sonraki çocuklar için ise aylık destek modeli uygulamaya konuldu.
Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, 1 Ocak 2025 itibarıyla doğan çocuklar için geçerli olmak üzere; ilk çocukta tek seferlik 5 bin lira, ikinci çocuk için aylık 1.500 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise her ay 5 bin lira ödeme yapılacak. Yeni ödeme sistemi ile çocuk sahibi ailelerin yaşamlarına ekonomik olarak katkı sağlanması hedefleniyor.
558 Binden Fazla Anne Destekten Yararlandı
Ekim ayı ödemeleriyle birlikte bugüne dek toplam 558 bin 360 annenin doğum yardımından faydalandığı bildirildi. Şimdiye kadar yapılan toplam ödeme tutarı ise 5 milyar 860 milyon liraya ulaştı. Bakan Göktaş, desteklerin sürdürülebilirliğiyle aile yapısının ekonomik olarak da güçleneceğini ifade etti. Halkbank aracılığıyla yapılan bu ödemelerin, çocuk 5 yaşına gelene kadar devam edeceği belirtildi. Böylece anneler, çocuklarının ilk yıllarında düzenli gelir desteği almayı sürdürebilecek.
Başvurular Dijital Platformlardan Alınıyor
Doğum yardımı başvuruları e-Devlet ve "İlk Öğretmenim Ailem" adlı mobil uygulama üzerinden yapılabiliyor. Onaylanan başvurulara dair ödeme detayları ve destek bilgileri de yine bu dijital platformlar aracılığıyla takip edilebiliyor. Süreç boyunca ailelerin başvuru ve bilgi erişim konusunda kolaylık yaşaması hedefleniyor.




