
Yozgat’ta faaliyet gösteren Akay Çelik firması yaptığı tarım aletleri ve römorklarla çiftçinin en büyük yardımcısı. Firma, ürettiği ürünlerle çiftçinin üretiminin kolaylaştırıyor.

Akay Çelik Sahibi Ziya Karaduman, çiftçiye hizmet için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Karaduman, “Yapmış olduğumuz işler belli. Tarım makineleri, römork imalatlarımız var. Bunlarla ilgili Sorgun yolu üzerinde hizmet vermeye çalışıyoruz. Römorkların çizim aşamasından müşteriye teslimine kadar biz yapıyoruz. Yerli üretim yapıyoruz. Bizim dışarıdan kullandığımız ekipmanlarımız var. Bu da Yozgat’ta imalatı olmayan ürünler. Biz burada dizaynını ve ölçümünü yapıyoruz. Köylüye hizmet için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Şuanda imkanlar doğrultusunda 500 kilo dan başlayıp 22 tona kadar römork yapabiliyoruz. Bunun içinde tek dingilli, 4 tekerli römork yapıyoruz. Köylümüzün ihtiyacı doğrultusunda yapıyoruz. Traktörünün kapasitesi ne ise ona göre hitap etmeye çalışıyoruz. Standart ölçüler farklı. Özel müşterilerimiz var. Motoru büyük olanların ona göre römork yapıyoruz. Fuarda şuanda ilgi ve alaka güzel. Asıl bizim mesleğimize dönersek tarım ekipmanları üretimi gerçekleştiriyoruz. Gaz ayağı, pulluk, patlatma, yılan dili, bıçak gibi çeşitleri yapıyoruz. Bunların 43 çeşiti var. Kendi bünyemizde bunları yapıyoruz. Bu işi yaparken de Yozgat gibi bir yerde Yozgatlı olarak yapmaktan gurur duyuyoruz. Bu fuarda memleketimizin her yerinden malzeme var. Ama ne yazık ki Yozgat’ta imalatı olan çok az. Bu bizi Yozgatlı olarak üzüyor. Biz milliyetçiyiz ama yapmış olduklarımıza bakarsak söylemlerimizden uzak duruyoruz. Bununla ilgili sorunumuz var. Bununla ilgili de yetkililerimiz buna bir çağrı bulacaklarına düşünüyoruz.
Sattığımızı geri yerine koyamıyoruz. Gerek kur bazında gerek piyasanın daralmasında imalatçının sıkıntısı çok büyük. Öyle bir süreçten geçiyoruz ki köylüde olmazsa hiç kimsede olmaz. Köylü vatandaşımız bizim muhatap olduğumuz insanlar. Bunlarda olacak ki bize gelecek. Bunlar üretecek satacak ki benden ürün alacak. Yozgat hayvancılık ve tarımla geçinen bir yer. Sattığımız malı yerine koyamaz duruma geldik. Ben istiyorum ki, daha çok satıyım. Ama ben her sattığımda zarar ediyorum. Yozgat Türkiye’nin göbeğinde olmasına rağmen lojistik olarak destek göremiyoruz. İmalat sektörü zaten Yozgat’ta cok. Bizim dertlerimiz hep aynı. Ben başka firmanın mallarını satacak olsam daha rahatım. Biz kendi memleketimizde kendimiz üretmemiz lazım. Azda olsa bu memlekete kazandırmak istiyorum. Milliyetçilik sözde olmasın. Bu memlekete yatırım yapsınlar. Memleketimizin çok zengini var. Şundan korkmasınlar. Yozgat’ta bizi göz ile, dil ile yenmesinler. Bir yere kadar yerler. Bir yerden sonra artık seni kabul etmek zorundalar. Bu memleket sahipsiz kalmasın. Hepimiz köylüyüz. Benim param varsa sade beni bağlamasın. Memleket kazanacaksa milliyetçilik ile kazanmasın. Memlekete yatırım yapan milliyetçidir. Fuarı gezin başka firmaların malları. Bunu oturup düşünmemiz lazım. Bu benim kanaatim. Ama bütün çiftçimizin de düşüncesi bu” diye konuştu. Kadir GÖRGÜLÜ / Murat KARATEKİN

