Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülen yeni vergi paketi, emlak vergisiyle ilgili önemli düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. Yeni yasa maddesine göre, 2026 yılı için hesaplanan bina ve arazi vergi değerleri, 2025 yılına ait değerlerin iki katını aşamayacak. Ayrıca emlak vergisi artık her yıl, yeniden değerleme oranı (YDO) kadar artırılacak. Mevcut uygulamada bu artış, yeniden değerleme oranının yalnızca yarısı kadar oluyordu. Bu düzenlemeyle birlikte hem mükelleflerin korunması hem de öngörülebilir bir vergi sistemi hedefleniyor.
Takdir komisyonlarının bazı bölgelerde metrekare fiyatlarını 30-40 kat artırması kamuoyunda tepkiye yol açmıştı. Yeni düzenleme ile bu artışların sınırlandırılması amaçlanıyor. 2026 yılı ve izleyen üç yılda (2027, 2028, 2029) vergi matrahları ve arsa/arazi birim değerleri, 2025’e kıyasla en fazla iki kat artırılabilecek. Uygulama esasları ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek.
Kira İstisnası Devam Ediyor
Yeni vergi paketine kira gelirleriyle ilgili de dikkat çeken bir madde eklendi. Daha önce kaldırılması gündeme gelen kira gelirlerindeki istisna uygulaması, mevcut haliyle devam edecek. Özellikle emekli, dul, yetim ve maluliyet aylığı alan vatandaşların sahip olduğu konutlardan elde ettikleri kira gelirleri için bu istisna geçerliliğini koruyacak. 2024 yılında yaklaşık 2 milyon kişi bu muafiyetten yararlanmıştı. Kaldırılması durumunda bu sayının 500 binin altına düşeceği öngörülüyordu.
Vergi paketinin etki analizine göre, istisnanın kaldırılması halinde 2027 yılında 22 milyar TL ek gelir elde edilmesi bekleniyordu. Ancak uygulamanın sosyal etkileri dikkate alınarak bu karar rafa kaldırıldı.
Yeni Düzenlemeler ve Harç Uygulamaları Neler Getiriyor?
Vergi paketinde yalnızca emlak vergisi değil, pek çok alanda değişiklik öngörülüyor. Tapuda beyan edilen satış bedeli gerçek durumu yansıtmadığında, fark tutar üzerinden alınacak vergi ziyaı cezası artık yüzde 25 değil, bir katı olarak uygulanacak. Ayrıca noterlerde yapılan araç satış ve devir işlemlerinde 1.000 TL’den az olmamak üzere nispi harç alınacak. Ancak bu harç, ikinci el motorlu kara taşıtı yetki belgesi bulunan alıcılara yapılan satışlarda uygulanmayacak. Bu düzenlemeler 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.
Yeni pakette ayrıca özel sağlık kuruluşları, veteriner klinikleri, kuyumculuk ve taşınmaz ticareti gibi alanlarda verilen belgelerden de yıllık harç alınması öngörülüyor. Prime esas kazanç üst sınırı, asgari ücretin 7.5 katından 9 katına çıkarılacak.





