Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi İlk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın ısrarlı çalışmaları neticesinde Yozgat’ı Çekerek ilçesinde oluşturulan Trüf Ormanı meyvelerini vermeye başladı. Eğitimli köpeklerle aranan mantarın kilosu duyanların dudaklarını uçuklatıyor.

trüf mantarı ve bal ormanlarını kurduran Fuat Oktay’ın girişimi bölge halkına ciddi ekonomik kazanımlar sağlayacak.

Fuat Oktay 4 yıl önce ne dedi ne oldu?

Bugün yapacağımız trüf mantarı dediğimiz sadece bunun bir örneği. 100 avro ile 300 avro arasında kilogramını satıyoruz. 100 dönümlük bir araziye dikim yapıyoruz ama asıl şey şu, kendi haline gelene kadar genel müdürlüğümüz bunun bakımını üstleniyor, verim almaya başladığımızda da bölge halkına kura usulü ücretsiz dağıtılacak. Amacımız bunun ücretsiz dağıtılması değil, bunun olabilirliğini göstermek."

“Bal ormanları kurulacak”

Trüf mantarının yanında bal ormanlarının da kurulduğunu kaydeden Oktay, "Mevsim başladıktan sonra bitene kadar farklı zamanlarda sürekli çiçek açabilecek, bal üretimini sağlayacak ağaçların dikimi sağlanıyor. Orada da amaç tonlarca balın üretilip buradan dışarıya bir marka haline dönüştürülüp buranın bir bal üretim merkezine de dönüştürülmesini teknik bir şekilde yapacağız" dedi.

Türkiye'ye sesleniyorum, muhtarlarımız derse ki 'ben kendi köyümü de organize ederim, kendi köyümde de bunu yaparım' trüf ormanıdır veya bal ormanı, bir araziyi buna tahsis ederiz derse kamu olarak biz de katkı veririz. Bu şekilde yerel kalkınma boyutunu uyguluyoruz. Artık yerelin üretmeye başlaması, yerelden kalkınmayı sağlıyor olmamız gerekir dediğimiz şey bu. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ısrarla yerelden kalkınma olmazsa ulusal anlamda kalkınmayı başaramayız diyoruz. 2023 hedefleri dediğimiz şey, asala geri adım atmadığımız şey bu. Biz 2023 rakamlarını ya yakalayacağız ya yakalayacağız. Onun için de eğer 500 milyar doları yakalayacaksak benim Çekerek'teki yereldeki vatandaşım, balını üretecek, markasını yapacak ve bunu satacak. Trüf mantarı yetişiyor madem bunu yapacağız, 100 avro, 200 avro, 300 avro az bir rakam değil. Bunu ihracat ettiğimiz zaman bu mümkün. Bu projenin bölgesel anlamda turizme katkısını da göreceğiz. Muhteşem bir proje ilçemize hayırlı olsun" şeklinde konuştu.

özel yetiştirilmiş köpeklerle aranan Trüf mantarı konusunda harekete geçti. Kilosu 45 bin lira olan trüf mantarında, ekonomiye 5 yılda 1 milyar 530 milyon TL katkı sağlayacak.

Trüf mantarına talep yağıyor

Türf mantarına talep yağıyor. Ciddi ekonomik getiriyle birlikte Türkiye harekete geçti. Orman Genel Müdürlüğü, 2022-2026 yıllarına yönelik yeni "Trüf Ormanı Eylem Planı"nı hayata geçirdi. Türk mutfağında henüz pek yer edinmese de dünya tarihinde köklü bir geçmişe sahip trüf mantarının en pahalı yiyecekler sıralamasında ilk üçte bulunuyor. Yozgat’ın Çekerek ilçesinde de kurulan trüf ormanı meyvelerini vermeye başladı.

Doğal yayılışının çok sınırlı bir coğrafyada olması ve az miktarda toplanması nedeniyle trüfün piyasa fiyatları 45 bin liraya kadar ulaştı. Fiyatların yükselmesinde, talebin artmasıyla birlikte üretimin giderek azalması etkili.

Orman Köylüsüne Ve Ülke Ekonomisine De Katkısı Artacak

Çoğunlukla Akdeniz havzasında yetişen trüf mantarı ülkemizde 12 ay gibi uzun bir sürede yetiştirmek mümkün. Akdeniz havasının etkin olduğu Çekerek’te de trüf mantarından olumlu sonuçlar alındı. Trüf üretimi için en önemli kriter, toprak yapısı, iklim ve yıllık yağış miktarı olarak gösteriliyor.

Orman Bakanlığı’nın eylem planında yer alıyor

Son 6 yılda Türkiye ormanlarında doğal trüf mantarına yönelik çalışmalar yapan Orman Genel Müdürlüğü, 2022-2026 yıllarına yönelik yeni "Trüf Ormanı Eylem Planı"nı hayata geçirdi.

Plan kapsamında trüf alanları tespit edilerek buralar doğal "trüf ormanına" dönüştürülecek, yapay trüf ormanları oluşturulacak. Ayrıca, ülkenin sahip olduğu doğal trüf mantarı türleri tespit edilerek, bu alanlar trüf ormanı işletme sınıfına alınacak, trüf mantarının geliştirilmesine yönelik araştırmalar yapılacak, kaynak yöneticileri ve mantar toplayıcılarına eğitimler verilecek.

istihdam alanları oluşturularak trüf mantarının orman köylüsüne ve ülke ekonomisine de katkısının artırılması hedefleniyor.

Diğer mantarlara göre daha besleyici

Trüf mantarları yazlık-kışlık ve siyah-beyaz olmak üzere iki ana başlıkta değerlendiriliyor. Türkiye'de bugüne kadar toplanan en değerli ve doğada yaygın olarak bulunan ticari trüf türü, siyah renkteki "tuber aestivum" olarak kabul ediliyor.

Trüf mantarı, içerdiği protein ve mineral bakımından diğer mantarlara göre daha zengin bir ürün niteliği taşıyor. Bu mantarlarda besin değeri olarak yüzde 53-76 civarında su, yüzde 9 protein, yüzde 7 karbonhidrat ve yüzde 8 mineral bulunuyor. Yüksek besin değerine sahip olmakla birlikte trüf türlerini diğer mantarlardan üstün kılan yönü, sahip olduğu "dimetilsülfit" kaynaklı çok özel aromatik bileşikler olarak görülüyor.

Muhabir: Orhan Kalabalık