Borsa İstanbul’un 150. yıl dönümü kutlamaları kapsamında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türk ekonomisinin geleceğine dair önemli mesajlar verdi. Türk Lirası (TL) varlıklarına son dönemde artan talebin, ekonomi için olumlu sinyaller verdiğini vurgulayan Şimşek, Orta Vadeli Program’ın (OVP) başarıyla uygulanmasının ekonomik öngörülebilirliği artıracağını ve sürdürülebilir yüksek büyüme için sağlam bir zemin oluşturacağını ifade etti. Şimşek’in açıklamaları, hem sermaye piyasalarının hem de genel ekonomik politikaların önemine dikkat çekerken, vatandaşların finansal okuryazarlık seviyesinin artırılması gerektiğini de ortaya koydu.

Orta Vadeli Program ve Ekonomik İstikrar

Bakan Şimşek, Orta Vadeli Program’ın (OVP) Türk ekonomisi için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Programın uygulanmasıyla birlikte ekonomik öngörülebilirliğin artacağını ve bu durumun hem firmalar hem de vatandaşlar için önemli kazanımlar sağlayacağını vurguladı. OVP’nin, dezenflasyon sürecinin tamamlanmasının ardından firmaların uzun vadeli sermaye kaynaklarına daha kolay erişimini sağlayacağını ifade eden Şimşek, bu durumun özellikle reel sektör için kritik olduğunu dile getirdi. “Ekonomide öngörülebilirlik, güvenin temel taşıdır,” diyen Şimşek, programın sürdürülebilir yüksek büyüme hedeflerine ulaşmada kilit bir rol oynayacağını belirtti. Ayrıca, programın enflasyonla mücadelede kaydedilen ilerlemeleri desteklediğini ve bu sayede TL varlıklarına olan talebin daha da artacağını öngördüğünü ekledi.

Şimşek, OVP’nin yalnızca ekonomik istikrarı güçlendirmekle kalmayacağını, aynı zamanda Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki güvenilirliğini de artıracağını vurguladı. Bu doğrultuda, programın disiplinli bir şekilde uygulanmasının, uzun vadeli yatırımları teşvik edeceğini ve ekonomik büyümeyi destekleyeceğini ifade etti. Bakan, bu politikaların firmaların finansmana erişimini kolaylaştırarak, üretim ve istihdam artışına katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Finansal Okuryazarlık ve Sermaye Piyasalarının Derinleşmesi

Finansal okuryazarlık konusuna özel bir vurgu yapan Şimşek, bu alanın sermaye piyasalarının derinleşmesi için vazgeçilmez olduğunu belirtti. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediği eğitim programlarının önemine değinen Bakan, bu tür eğitimlerin yalnızca gençlerle sınırlı kalmaması gerektiğini, tüm vatandaşlara yaygınlaştırılması gerektiğini ifade etti. “Borsa bir oyun alanı değildir,” diyerek bireysel yatırımcıların bilinçli kararlar almasının önemine dikkat çeken Şimşek, finansal okuryazarlığın artırılmasının, bireylerin birikimlerini daha etkin bir şekilde değerlendirmesine olanak sağlayacağını belirtti.

Bakan Şimşek, borsanın sağlıklı işleyişinin, firmaların finansmana erişiminde kritik bir rol oynadığını vurguladı. Sermaye piyasalarının derinleşmesiyle birlikte, şirketlerin uzun vadeli yatırımlar için ihtiyaç duyduğu kaynaklara daha kolay ulaşabileceğini ifade etti. Ayrıca, fiyat istikrarının sağlanmasının, birikimlerin yatırım, istihdam, üretim ve ihracata yönlendirilmesi için temel bir gereklilik olduğunu belirtti. Şimşek, enflasyonun düşürülmesi konusunda kaydedilen ilerlemelerin, bu hedeflere ulaşmada önemli bir adım olduğunu ve bu süreçte sermaye piyasalarının rolünün daha da artacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı