Kuzey Amerika başta olmak üzere dünya genelinde elektronik cihazlarda problemlere yol açabilecek bu fırtına, aynı zamanda kutup ışıklarının görülebilmesine olanak sağlayabilir.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan açıklamaya göre, jeomanyetik fırtınaların elektronik araçlarda sorunlara neden olma potansiyeli oldukça yüksek. GPS sistemlerinde yaşanabilecek aksaklıklar da bu durumun bir sonucu olarak gözlemlenebilir.
Güneş'te yaşanan bu patlama, Dünya'nın 20 katı büyüklüğünde bir lekeden kaynaklandı. Bilim insanları, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların atmosferle etkileşime girmesi sonucu oluşan bu fırtınanın, manyetik fırtınaları tetikleyebileceğini belirtiyor.
Özellikle son 6 yılın en güçlü jeomanyetik fırtınası olarak kaydedilen bu olay, bilim dünyasını şaşırttı. Güneş'in fırtına döngüsünde yaşanan bu olayın, gelecek yıllarda benzer olayların artabileceğine işaret ettiği düşünülüyor.
Gökbilimciler, Güneş'in her 11 yılda bir tamamladığı döngüsünün, şu anda hareketli bir evrede olduğunu belirtiyorlar. Bu durum, Güneş'te yaşanan patlamaların ve fırtınaların da artış gösterebileceğini ve zirveye ulaşabileceğini gösteriyor.
Güneş fırtınaları, taçküre kütle atımı (CME) adı verilen büyük kütleli plazmaların uzaya savrulmasıyla ortaya çıkar. Bu plazmaların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucunda Güneş fırtınaları meydana gelir ve manyotesferde geçici bozulmalara neden olabilir.
Güneş'in 2019'da 25. döngüsüne girdiği bilinirken, uzmanlar Güneş fırtınalarının birkaç yıl içinde artarak devam edebileceğini ve bu durumun uzay hava tahminleri üzerinde önemli etkileri olabileceğini vurguluyorlar. Bu nedenle, uzay ajansları ve gözlem merkezleri bu tür olayları yakından takip etmeye devam ediyorlar.