Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara'da düzenlenen 'Büyük Emekli Mitingi'nde yaptığı konuşmada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in vergi politikasını sert bir dille eleştirdi. Özel,
"IMF’nin hayaleti aramızda dolaşıyor. Mehmet Şimşek, bu gülyabaniyi al saraya götür" dedi.
Özel'in konuşmasında kullandığı 'Gülyabani Ekonomisi' ifadesi, halk arasında korkunun simgesi olan gülyabani ile IMF politikalarını özdeşleştirerek eleştirilerini dile getirdi. İşte Gülyabani Ekonomisi ve Özel'in açıklamaları:
Ekonomi Normalleşmeden Türkiye Normalleşemez
Özgür Özel, emekli maaşlarını artırma vaadinde bulunarak,
"İktidara geldiğimizde emekli maaşını önce asgari ücret, sonra da asgari ücretin bir buçuk katına çıkaracağız. Türkiye’nin ekonomisinin normalleşmesi gerekiyor ve bu da emeklilerin ekonomisinin düzelmesi ile başlayacak" şeklinde konuştu.
Konuşmanın Satır Başları
Özel'in konuşmasının diğer önemli noktaları ise şöyle:
Sözünü Tutma Vurgusu:
"19 Ocak günü CHP’nin genel merkezinde 600 kişilik salonda bin kişi beraberdik. Elime mikrofonu her aldığımda bu haksızlığı dile getireceğim dedim. Bugün de bu büyük meydanda iğne atsan yere düşmüyorsa bunun sahibi sizlersiniz" dedi.
Emekli Maaşlarının Yetersizliği:
"Dinleyin bakın dünyanın en acıklı şarkısını nasıl söylüyorlar. Kaç para maaş alıyorsunuz? 10 bin lirayı duyuyor musunuz? Bu sesi ya duyacaklar ya da susmayacağım ve sizin sesinizi mutlaka bütün Türkiye’ye duyuracağım. Hakkınızı söke söke alacağım."
Asgari Ücret Eleştirisi:
"Asgari ücreti 26 bin liradan 10 bin liraya düşürenlerden hesap soracağım. Emekliyi bu hale getirenlerden 31 Mart’ta hesap sordunuz, ilk sandıkta soracaksınız."
IMF'nin Hayaleti Aramızda
Özgür Özel, konuşmasının devamında IMF politikalarına dikkat çekerek,
"Sizin kimin adamı olduğunuzu gösterir. 16 milyon emekli, 32 milyon çalışan toplam 48 milyon kişiye ödenen para bütçede faize ödenenden çok daha az. Emeklilerin maaşı milli gelirin yüzde 5’ine düştü. IMF’nin hayaleti aramızda dolaşıyor. Mehmet Şimşek, bu gülyabaniyi al saraya götür, artık biraz da zenginlerden istesin" dedi.

Emekli Maaşlarını Artırma Sözü
Özel, iktidara geldiklerinde emekli maaşlarını artırma sözünü tekrarlayarak,
"CHP olarak geçen seçimlerde emeklilerden en çok oy alan parti olduk. İktidar olduğumuz ilk yüz gün içinde yasal düzenlemeler derhal tamamlanıp en düşük emekli maaşı asgari ücrete, sonra bir buçuk asgari ücrete çıkarılacaktır" dedi.
Türkiye'nin Normalleşmesi
Konuşmasının sonunda Özel, Türkiye'nin normalleşmesi için emeklilerin ekonomisinin düzeltilmesi gerektiğini vurguladı ve
"Türkiye siyasetindeki herkese söylüyorum normalleşmeye Türkiye’nin ihtiyacı var ama emeklinin ekonomisi normalleşmeden Türkiye normalleşemez. Nereye çağrılırsanız, bugün olduğu gibi koşar gelirseniz, meydanları doldurursanız, bugün olduğu gibi ülkenize sahip çıkarsanız, emin olun hep birlikte çok yakında bütün dertlerden kurtulacağız" şeklinde konuştu.
Bu açıklamalarla birlikte, Gülyabani Ekonomisi'nin IMF politikalarını eleştiren bir metafor olarak kullanıldığı ve Özgür Özel'in emeklilere yönelik vaatleri dikkat çekti.
Gulyabani Ne Demek? Gulyabani Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir?
Gulyabani, özellikle Türk halk kültüründe karanlık ve ıssız yerlerde, insanın gördüğünü sandığı korkunç hayalet anlamına gelir. Bu kelime, halk arasında geceleyin ıssız yerlerde görüldüğü iddia edilen ve insanları korkutan varlıkları tanımlamak için kullanılır.
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) güncel sözlük anlamına göre, gulyabani, "karanlık ve ıssız yerlerde, insanın gördüğünü sandığı korkunç hayalet" olarak tanımlanmış. Bu tanım, halk arasındaki inançları ve korkuları yansıtan bir nitelik taşır. Gulyabani kelimesi, Türk kültüründe önemli bir yer tutar ve pek çok efsane ve hikayede kendine yer bulur.
Gulyabani Kelimesi Nasıl Yazılır? Gulyabani Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir?
Gulyabani kelimesinin doğru yazımı, Türk Dil Kurumu'nun belirttiği şekliyle "gulyabani" olarak yazılmalı. Bu kelimenin doğru yazımı ve kullanımı, dilbilgisi kurallarına uygun olarak yapılmalı.