Aydos Ormanı, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda, Kartal ilçesinin en kuzeyinde yer alan bir ormandır. Bu orman, batıda yer alan Kayışdağı Ormanı ve Büyükbakkalköy ormanlık alanıyla birlikte bir hat oluşturarak bölgenin yeşil kuşağını temsil eder. Geçmişte Anadolu Yakası'nda bulunan güney ormanlarının günümüze ulaşan parçalarından biridir. Çevresi Kartal, Pendik, Sancaktepe ve Sultanbeyli ilçelerine bağlı yerleşim alanlarıyla sarılmış durumdadır. Aydos Ormanı'nın en yüksek noktası 537 metredir. Ayrıca, dünyada sadece İstanbul’un Sultanbeyli ilçesinde, Aydos Tepesi’nde yetişen Crocus olivieri subsp. istanbulensis, Türkçe adıyla “İstanbul çiğdemi” bu ormanda bulunur.

Ulaşım Nasıl Yapılır?
Aydos Ormanı'na ulaşım oldukça kolaydır. E-5 ve TEM bağlantılarıyla Kartal-Yakacık ve Sultanbeyli istikametlerinden rahatlıkla ulaşılabilir. Ayrıca, toplu taşıma araçları da kullanılabilir.

Aydos Yangını Son Durumu
Aydos Ormanı'nda meydana gelen yangının son durumu hakkında en güncel bilgilere ulaşmak için haber kaynaklarını ve yetkililerin açıklamalarını takip etmek önemlidir. Yangınla mücadelede hava ve kara ekipleri yoğun çaba sarf etmektedir. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenmemiş olsa da, yangınla ilgili soruşturma devam etmektedir.

Yangının Kontrol Altına Alınması
Yangın söndürme ekipleri yangını kontrol altına almak için çalışmaktadır. Yangının yayılmasını engellemek ve mevcut yangını söndürmek için yoğun çaba sarf edilmektedir.

Zarar ve Hasar Tespiti
Yangının verdiği zarar ve hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Ormanlık alanın ne kadarının etkilendiği, yangının yerleşim yerlerine olan etkisi ve ekosisteme verilen zarar gibi konular üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. Ayrıca, yangından etkilenen bölgelerde yeniden ağaçlandırma ve rehabilitasyon çalışmaları planlanmaktadır.

Yangın, saat 14.00 sıralarında, Pendik Yenişehir Mahallesi, Semerkant Bulvarı'ndaki Aydos Ormanı'nda henüz belirlenemeyen bir nedenle çıktı.


İhbar üzerine olay yerine İtfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler sevk edildi. Ekipler yaklaşık 2 saat sonra karadan ve havadan müdahale ederek yangını kontrol altına aldı.

Polis ekipleri, çevrede güvenlik önemli alırken, bölge araç trafiğine kapatıldı. Çevre ilçelerden gelen sulama araçları ve kepçeler de yangın söndürme çalışmalarına destek verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 13 İtfaiye Grubu, 30 araç ve 88 personel de yangına müdahalesini sürdürdü. İtfaiye ekiplerinin yanı sıra, Asayiş, Sağlık ve Orman ekipleri de olay yerindeki çalışmalarına da devam etti.

Kaynak: Haber Merkezi