Kariyer Kökenleri Matematik Sınıfından Başlıyor

Kadem Özbay 1981 yılında Giresun'da dünyaya geldi ve çocukluğunu Karadeniz'in hırçın dalgaları arasında geçirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi'nde İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünü tamamlayarak Mart 2004'te mesleğe Bingöl'de adım attı. Doğu Anadolu'nun zorlu koşullarında birkaç yıl görev yaptıktan sonra Denizli'ye tayin oldu ve burada hem sınıflarda hem de sendika koridorlarında iz bırakmaya başladı. Bu geçiş dönemi Özbay'ın öğretmenlik pratiğini yerel dinamiklere uyarlamasını sağladı, zira Denizli'nin sanayi ve tarım ağırlıklı yapısı eğitim ihtiyaçlarını farklı kılıyordu. Mezuniyet sonrası ilk yıllarında Bingöl'deki deneyimleri, kırsal okullardaki kaynak yetersizliğini ilk elden görmesine yol açtı ve bu da ilerleyen sendikal duruşunu şekillendiren bir temel oluşturdu.

Sendika Yolunda Adım Adım Yükseliş

Özbay sendikal hayata 2005'te Eğitim İş Denizli Şubesi'nde merhaba dedi ve hızla sorumluluklar üstlendi. 2011'de Özlük Hukuk Sekreteri olarak hukuki mücadelelerin ön saflara yerleşti, ardından 2012-2014 ile 2014-2017 dönemlerinde Denizli Şube Başkanlığı'nı iki kez üstlenerek yerel eğitim emekçilerinin sesi haline geldi. Bu yıllarda şube etkinlikleri sadece ücret pazarlıklarıyla sınırlı kalmadı, okul güvenliği ve öğretmen hakları gibi somut kazanımlara odaklandı. 2017'de Genel Merkez Denetleme Kurulu Başkanlığı'na seçilmesiyle ulusal çapta tanındı ve 2021'e kadar bu rolde sendikanın iç denetimini sıkı tuttu. Özbay'ın bu süreçteki yaklaşımı, tabandan gelen talepleri merkeze alarak örgütlenmeyi güçlendirdi ve sendikanın üye sayısında belirgin artış sağladı.

Genel Başkanlık Koltuğunda Yeni Dönem

Eğitim İş'in 6. Genel Kurulu'nda 28-29 Ağustos 2021'de gerçekleşen seçimlerde Özbay'ın listesi 4-3'lük üstünlükle Merkez Yönetim Kurulu'nu ele geçirdi ve ilk toplantıda Genel Başkan olarak görev dağılımı yapıldı. Bu zafer, sendikanın Atatürkçü ve laik eğitim çizgisini pekiştiren bir dönüm noktasıydı. Göreve gelir gelmez Özbay, Milli Eğitim politikalarına yönelik eleştirilerini artırdı; örneğin 2023'te Milli Eğitim Şurası'nı değerlendirirken "Türkiye'de eğitim sistemi hızla gericileşiyor, gerici oluşumlar MEB'den daha yetkili hale geldi" diyerek iktidarın özelleştirme ve tarikat etkisini sertçe yerdi. Başkanlık döneminde barınma ve geçim sıkıntılarına odaklanan eylemler organize etti, Van'daki bir eylemde "Barınamıyoruz, geçinemiyoruz, yaşayamıyoruz" sloganıyla eğitimcilerin ekonomik çöküşünü haykırdı.

Muhabir: Haber Merkezi