Memur ve memur emeklilerinin 2026-2027 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını belirleyecek olan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, ilk toplantısını tamamladı. Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında gerçekleşen toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantıda kurulun çalışma takvimi, usul ve esasları görüşülerek karara bağlandı. Kurulun ikinci toplantısı yarın saat 11.00'de yapılacak.

Hakem Kurulu’nun kararını vermesi için tanınan son tarih ise 27 Ağustos Çarşamba. Toplu sözleşme görüşmelerinde zam oranlarında anlaşma sağlanamaması ve yetkili konfederasyon Memur-Sen'in başvurmama kararı alması üzerine süreç, Kamu İşveren Heyeti’nin 22 Ağustos’ta yaptığı başvuruyla resmen Hakem Kurulu’na taşındı.
Süreç Nasıl İşliyor?
Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında kamu görevlilerinin 2026 ve 2027 yıllarına ilişkin mali hakları için taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması durumunda son söz Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na ait oluyor. Kurulun vereceği karar kesin olacak ve herhangi bir itiraz yoluna açık olmayacak.
12 Ağustos: 2026'nın ilk yarısı için %10, ikinci yarısı için %6; 2027'nin her iki yarısı için %4 zam teklifi sunuldu.
15 Ağustos: 2026 yılı teklifine ek olarak taban aylığa 1000 TL artış önerildi.
18 Ağustos: 2026’nın ilk altı ayı için zam oranı %11’e, ikinci altı ay için %7’ye çıkarıldı. 2027 teklifinde ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Hakem Kurulu’nun vereceği karar, yaklaşık 4 milyon memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin gelirini doğrudan etkileyecek. Kurulun önümüzdeki günlerde yapacağı toplantılarda nihai kararın şekillenmesi bekleniyor.



