Bölgenin kurucusu Taşkın Paşa tarafından yaptırıldığı tahmin edilen yapı, ibadethane ve külliye kapsamındaki mekan olarak değerlendiriliyor.

Üniversite Ekipleri İncelemelerde Bulundu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü akademisyenleri, tarihi yapıyı detaylı incelemeye aldı. NEVÜ Rektörü Semih Aktekin de araştırma sürecine katıldı. Yapının sahibi Mehmet Esen, “Taşkın Paşa’nın 6. kuşak torunuyuz. Daha önce turistler buraya gelirdi ancak içeriye alınmazlardı. Biz burayı Taşkın Paşa’nın camisi olarak biliyorduk. Yapılan incelemelerle külliyeye bağlı bir mekan olduğu anlaşıldı” dedi.

Kırsalda Bereket Projesi Yozgat’ta devam ediyor
Kırsalda Bereket Projesi Yozgat’ta devam ediyor
İçeriği Görüntüle

Kapadokya Yeni (3)

Tekke ve Dergah İşlevi Taşıyor

NEVÜ Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Savaş Maraşlı, yapının tekke ve dergah işlevine sahip olduğunu açıkladı. “Kandillikler, nişler ve ocaklar şeyhin yaşam alanı olduğunu gösteriyor. Burada misafirler ağırlanıyor, yemekler yapılıyor, açlar doyuruluyordu. Bu yapı daha önce literatürde hiç yer almamış ve gizli kalmış” dedi.

Eretna Mimarisinin İzleri

Doç. Dr. Alper Altın ise yapının süslemelerinin ağırlıklı olarak geometrik ve bitkisel motiflerden oluştuğunu belirterek, “Bu süslemeler Eretna yapılarındaki klasik cephe tasarımıyla uyumlu. Bu yüzden yapının Emir Taşkın tarafından yaptırılmış olması muhtemel. Mihrap nişi kıble yönüne uygun ve ibadethane işlevi gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kapadokya Yeni (1)

Gizli Kalan Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Yapının temizlik çalışmalarıyla ortaya çıktığını söyleyen uzmanlar, “İçerisi önce görülemiyordu, ancak yapılan temizlik sonrası tüm detaylar açığa çıktı. Burada yapılan araştırmalarla yapının işlevi ve tarihçesi daha net ortaya konacak” diye ekledi.

Muhabir: İhlas Haber Ajansı