Mevsimlerin özeti ilham kaynağı eylül! -2

“Aşk Senfonisi EYLÜL” şiir kitabında Saniye Gündüz Yıldırım çiçeklere seslenmekte:” Saksıda çiçek birazcık suyla/Kendini sevdirir/ Sevmesem boynunu eğdirir.”Okunacak bir eser…

Yılların  tecrübesine dayalı olarak ,meslek içi eğitimler için en uygun ayın EYLÜL  olduğu ifade edilir. Belgesel çekiminde de eylül ayı tercih edilmektedir.Sanatçılar bestelerini, yazarları kalemlerini konuşturmalıdır bu ayda. Ünlü besteci Fazıl Say’a da, bu ayda bir görev düşmektedir.Ülkemizde tarihe ve doğaya özel damgasını vuran EYLÜL için bir beste yapılması anlamlı ve etkili olacaktır.Eylül, kitaplara, belgesellere,bestelere  ve senfonilere sığmaz…

Tarihin  ve zamanın akışı ile toplumun akışı iç içedir . Ressamım tuvalinde, bestekârın eserinde,roman ve öykü eserlerin pek çoğunun ilham kaynağı EYLÜL ayına tarihlenmekte ve Eylüller düğünlerde derneklerde ve her alanda heyecan vermeye devam etmekte...

Bir zamanlar, Eylül ayı Sümerbank ayı olurdu.

Okul önlüğümüzden, pantalona, beyaz yakalarımızdan, defter kalem ve beslenme çantasına kadar herşeyi Sümerbank’tan aldık biz.

Annelerimizin patiskaları, amerikanbezleri , babalarımızın mendilleri, hâlâ kullanılan porselen takımlar, Beykoz köselesi kunduralar...

Bir zamanlar herkesin çizgili pazen pijaması, Sümerbank çorapları vardı.

Memur çocukları kumaş kokulu Sümerbank mağazalarına ailecek yapılan ziyaretleri iyi bilirler.Çünkü devlet memuruna , devlete bağlı çalışan işçilerine Sümerbank istihkakı hakkı verirdi.

Gelinlik çeyizlere Sümerbank çeki konurdu.

Yatılı öğretmen okullarında okuyan öğrencilere her yıl bir çift ayakkabı yollardı Sümerbank.

Kredi Yurtlar Kurumu’nun çarşaf ve nevresimlerini üretir, öğrenciye burs verir, onları yurtdışında eğitime de gönderirdi.

Bir dönem Galatasaray’ın formalarını Sümerbank dikmişti. Futbolcular merserize veya keten dokuma bu formalarına gözleri gibi bakar, her maç sonrası yıkar, Bir sezon boyunca giyerdi.

Rengarenk püfür püfür, desen desen,basmalar üreten Sümerbank Anadolu kadını için adeta bir basma devrimi yapmıştı.

Sümerbank, bir zamanlar Sovyet kredisi ile kurulan küçük işletme iken zamanla mensucat,porselen, kırtasiye, kilim,tuğla, ayakkabı üretiminin tüm aşamaları için gereken her şeyi genellikle kendi bünyesinde yapan ve finansmanını kendi bankasından karşılayan dev bir holding olmuştu.

40 binden fazla çalışanı, 500 e yakın mağazası, 41 fabrikası, 43 banka şubesi ile dar gelirli vatandaşın ihtiyacını karşılayan bir kuruluştu.

 IMF ve Dünya Bankası ile yapılan toplantılarda “ halkın sırtında kambur”diye kabul edilen  Sümerbank’ın son fabrikasına da 11 Ocak 2002 de kilit vuruldu. Tarih bize çok şey anlatmakta.

 

Ne güzel bir anlatım.

Ahmet Hamdi Tanpınar da

“Başka mevsimlerde biz şair oluruz fakat sonbahar , kendisi şairdir “ demiş.

Doğanın en dingin , en sessiz olduğu zamanlara.

Çamların reçine , ağaçların diplerindeki yosun ve mantarların yağmur sonrası büyüleyici kokularıyla…

On iki ayın en renklisine , düğünlere derneklere…

Mevsimlerin özetine , ilham kaynağına , olsun…

 

Güzel aylarınız ve ilhamlarınız sonsuz olsun, eylülde hazan olmasın ,gönlünüz mutlulukla dolsun...Mevsimlerin özeti ilham kaynağı Eylül ayında sizlerinde kaleme aldığınız anılarınız olsun. Anılar  geçmişi geleceğe taşıyan ve  yeni nesillere  ışık tutan tarihi belgeler sayılır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Yahya Aksoy - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yozgat Çamlık Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yozgat Çamlık Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yozgat Çamlık Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yozgat Çamlık Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Kolay Para Kazanmak İster misiniz?