Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde (ABB) geçmiş yıllarda düzenlenen bazı konser organizasyonlarına ilişkin yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamında yeni bir gelişme yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ABB Başkanı Mansur Yavaş ve Özel Kalem Müdürü Nevzat Uzunoğlu hakkında, “görevi kötüye kullanma” ve “denetim görevini ihmal” suçlamalarıyla İçişleri Bakanlığı'na soruşturma izni başvurusunda bulundu. Başsavcılık tarafından yapılan bu resmi başvuru, soruşturmanın yönünü ve kapsamını genişletebilecek nitelikte.
Soruşturmanın dayanağını, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan raporlar, MASAK ve Sayıştay incelemeleri ile bilirkişi değerlendirmeleri oluşturuyor. Bu raporlarda, 32 ayrı konser hizmet alımında belediyenin toplamda 154 milyon 453 bin 221,60 TL zarara uğratıldığı iddia ediliyor. Tespit edilen bu zarar sonrası adli süreç hız kazanmış ve birçok isim hakkında yasal işlem başlatılmıştı.
Gözaltılar ve Hazırlanan İddianame
Yürütülen soruşturma kapsamında 23 Eylül tarihinde düzenlenen operasyonla, eski ABB bürokratları ve bazı şirket yetkililerinin de aralarında bulunduğu 14 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesi’ne sevk edilerek ifade verdi. Ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine çıkarılan 5 kişi tutuklanırken, 9 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Soruşturmanın devamında hazırlanan iddianamede, “nitelikli zimmet” suçunun zincirleme şekilde işlendiği belirtildi. Bu kapsamda 8 şüpheli hakkında 31 yıl 6 aya, 6 şüpheli hakkında ise 18 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Soruşturmanın merkezinde yer alan isimler arasında belediyede geçmişte görev almış kültür dairesi yöneticileri ve konser organizasyon şirketlerinin yetkilileri bulunuyor.
Soruşturmada Tutuklu Olan İsimler
Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan isimler arasında; ABB eski Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı H.A.B, aynı birimde görev almış H.E ve H.Z ile Evren Teknik Grup adlı şirketin sahibi O.E, ayrıca Festiva ve Enfest Organizasyon ortaklarından S.Ç. yer alıyor. Bu isimler hakkında zimmet ve ihaleye fesat karıştırma gibi suçlamalar yöneltilmiş durumda.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Mansur Yavaş hakkında soruşturma başlatılabilmesi için İçişleri Bakanlığı’na yaptığı başvurunun sonucu, soruşturmanın yönünü belirleyecek. Bakanlık tarafından verilecek izin, ABB Başkanı’nın da sürece doğrudan dahil edilip edilmeyeceğini ortaya koyacak.




