Terörle mücadele, olası “eve dönüş” düzenlemesi, yeni anayasa çalışmaları, Cumhurbaşkanlığı görev süresi ve Can Atalay kararı başta olmak üzere birçok konuda dikkat çeken mesajlar verdi.

“Terör Örgütü PKK Fiilen Bitirildi, Ama Tehdit Sınır Ötesinde Sürüyor”
Şentop, Türkiye’nin terörle mücadelesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, PKK'nın Türkiye içinde fiilen bitirildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Sadece Türkiye içinde bitmesi yeterli değil. Terör örgütünün tamamen tehdit olmaktan çıkması gerek. Sınır ötesindeki risklerin de ortadan kaldırılması gerekiyor.”
Suriye’nin kuzeyindeki SDG/PKK unsurlarıyla ilgili ise Türkiye’nin iki temel talebinin olduğunu söyledi: Üniter yapı korunmalı ve PKK’nın farklı adlar altındaki yapıları yabancı unsurlardan arındırılmalı.

‘Eve Dönüş Düzenlemesi’ İçin Kapı Aralandı
Terör örgütü mensuplarına yönelik olası bir “topluma kazandırma / eve dönüş” düzenlemesi için teknik çalışma yapılması gerektiğini belirten Şentop, belirli bir süre suç işlememe koşuluna bağlı bir cezasızlık halinin gündeme gelebileceğini söyledi:
“Kaç kişi var, suçların niteliği nedir bunların netleştirilmesi gerekir. Örneğin 5 yıl boyunca suç işlememe şartı ile cezasızlık gündeme gelebilir.”
Ancak olası düzenlemenin anayasal eşitlik ilkesi açısından riskler barındırdığını, PKK ve FETÖ gibi örgütlerle ilgili maddelerin aynı görünmesinin istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı İçin ‘Üçüncü Adaylık’ Tartışması: ‘Anayasayı Değiştirmeye Gerek Yok’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday olup olamayacağına ilişkin soruya Şentop net yanıt verdi: “TBMM seçimlerin yenilenmesine karar verirse Sayın Cumhurbaşkanı tekrar aday olabilir. İki dönem kuralını kaldırmaya gerek yok.”
İki Dönem Sınırı Nas Değil, Değiştirilebilir
Şentop ayrıca iki dönem kuralının anayasa değişikliği ile tartışmaya açılabileceğini söyledi:
360–400 arası oy: Referandum zorunlu, 400 üzeri oy: Referandumsuz değişiklik mümkün. Ancak yeniden adaylık için anayasa değişikliğine gerek olmadığını yeniden yineledi.

Can Atalay Kararı: “AYM’nin Bireysel Başvuru Kararları Bağlayıcıdır”
Şentop, Can Atalay dosyasıyla ilgili anayasal tartışmalara da açıklık getirdi: “Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararları bağlayıcıdır. AYM ihlal kararı verdiğinde, ihlalin nasıl giderileceğini de belirtir.” Geçmişte Enis Berberoğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu kararlarını hatırlatarak sürecin hukuken benzer olduğunu vurguladı.
Yeni Anayasa: “Daha Özgürlükçü, Kapsayıcı Bir Çerçeve Şart”
Şentop, mevcut 1982 Anayasası’nın darbe döneminin reflekslerini taşıdığını hatırlatarak yeni anayasanın: Daha özgürlükçü, Kapsayıcı, Toplumsal gerçekliği gözeten, Devlet-vatandaş ilişkisini güçlendiren bir yapıda olması gerektiğini söyledi.
Dil ve Vatandaşlık Tartışmaları
Mevcut anayasanın 42. maddesinde yer alan “hiçbir dil Türk vatandaşlarına ana dil olarak öğretilemez” hükmünün güncel ihtiyaçlarla uyumlu olmadığını söyledi:
“Anayasa Kimlik Sıralama Yeri Değildir”
Vatandaşlık ve kimlik tartışmalarında bazı kesimlerin “kurucu unsur” gibi beklentiler taşıdığını ancak bunun anayasanın ruhuna aykırı olduğunu belirtti: “Anayasanın görevi kimlik sıralamak değil, hak ve özgürlükleri güvence altına almaktır. Tüm vatandaşları eşit kabul eden bir yaklaşım benimsenmeli.”
“Düzenlemeler Teknik Hata Kaldırmaz”
Şentop, yapılacak yasal düzenlemelerde belirsizlik veya boşluk bırakılmasının ileride farklı yorumlara yol açabileceğini belirterek, sürecin: Hukuki uzmanlık, Güvenlik birimlerinin analizleri, Toplumsal hassasiyetler birlikte değerlendirilerek yürütülmesi gerektiğini söyledi.





