İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZBETON A.Ş. üzerinden yürütülen kooperatif destek projelerine ilişkin açılan davada, önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında önemli bir gelişme yaşandı. Mahkeme, Soyer’in tutuklu yargılandığı dosyada tahliyesine karar verdi. Ancak, “zimmet” soruşturması kapsamında süren başka bir dosyada tutukluluğu devam edeceği için Soyer cezaevinden çıkamayacak.
Gece saatlerinde tamamlanan duruşmada Tunç Soyer ve eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya için yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye kararı verildi. Mahkeme, davayla ilgili yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasına, İZBETON’un kooperatiflerden aldığı teminatlarla işlem yapıp yapmadığının sorulmasına ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın davaya katılmasına da hükmetti.
Soyer: “Kararları Tek Başıma Almadım”
Tunç Soyer, duruşmadaki savunmasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZBETON A.Ş. arasında yapılan protokollerin kişisel kararı olmadığını vurguladı. Kararların belediye meclisinde oy birliğiyle alındığını ifade eden Soyer, söz konusu süreçte Cumhuriyet Halk Partisi, AK Parti, MHP ve İYİ Parti meclis üyelerinin de onay verdiğini dile getirdi.
Soyer, “Bu kararlar benim tek başıma aldığım kararlar değil. Tüm meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Eğer bu kararlar sorunluysa, herkesin sorumluluğu var demektir” dedi. Görev süresince yönettiği bütçeyi ve İzmir’e kazandırılan dış finansmanı da hatırlatan Soyer, “Beş yıl boyunca 110 milyar TL bütçe yönettim. 1 milyar Euro dış finansman getirdim. İzmir’in hakkını kimseye yedirmedim” ifadelerini kullandı.
“Bilirkişi Raporu Gerçekleri Yansıtmıyor”
Savunmasında, bilirkişi raporunun eksik ve hatalı tespitler içerdiğini belirten Tunç Soyer, “Görevde olmadığım tarihlere ilişkin kamu zararı tespiti yapılmış. Bu rapor, bizim dolandırıcılık yapmadığımızın açık göstergesidir. Eğer bu tespitleri kabul ederseniz, bundan haksız çıkar sağlayan herkesin mahkemeye çağrılması gerekir” diye konuştu.
Öte yandan, şikayetçi olarak davada yer alan Örnekköy 3. Etap Konut Yapı Kooperatifi de davadan çekildiğini açıkladı. Kooperatif avukatı Mustafa Çağlar, “Üyeler, bu projeler sayesinde bugün 7-8 milyon lira değerinde konut sahibi olacaklar. Zarar ettikleri bir durum söz konusu değil” dedi.
Tunç Soyer’in savunmasının ardından mahkeme, bu dosya kapsamında tutuksuz yargılanmasına ve bir sonraki duruşmanın 26 Mart 2026 tarihinde yapılmasına karar verdi.




