Son dakika haberine göre Tunç Soyer gözaltına alındı. Tunç Soyer neden gözaltına alındı? Hangi suçlamalarla yargılanıyor? Operasyonun arkasında hangi kurumların raporları var? Belediyedeki hangi uygulamalar mercek altına alındı? Konuya dair detayları ve gelişmeleri haberimizde aktaracağız.
Tunç Soyer Neden Gözaltına Alındı?

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ‘yolsuzluk’ ve ‘usulsüzlük’ soruşturması kapsamında, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dahil çok sayıda isim gözaltına alındı. Sabah saatlerinde İZBETON ve kooperatiflere yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda, aralarında belediye yöneticilerinin de bulunduğu 157 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu ve Organize Suçlar Bürosu’nun ortak yürüttüğü soruşturmada, İZBETON A.Ş. ile ilgili usulsüzlük iddiaları ön planda yer aldı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar arasında şu isimler yer aldı:
-
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer
-
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu
-
Eski İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya
-
İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan
-
Eski Genel Sekreter Barış Karcı
-
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Aydın
-
Buca Belediye Başkan Yardımcısı Engin Güzel
-
CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol’un oğlu Fırat Erkol ve diğer bazı belediye yetkilileri
Gözaltına alınan kişiler, sağlık kontrollerinin ardından emniyete sevk edildi.
Soruşturma kapsamında elde edilen Sayıştay raporları, mülkiye müfettişi tespitleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetimleri, belediye iç denetim raporları ve bilirkişi raporları doğrultusunda hareket edildi. Bu belgeler doğrultusunda, şüphelilere “ihaleye fesat karıştırma”, “edimin ifasına fesat karıştırma” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamaları yöneltildi.
CNN TÜRK’ün aktardığı bilgilere göre, İzbeton A.Ş. üzerinden alınan bazı hizmet ve işlerin kayıtlarda yer almasına rağmen gerçekte gerçekleştirilmediği tespit edildi. Ayrıca, 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında alınan arsa ve binaların, aynı yöneticilere sahip kooperatiflere kat karşılığı devredildiği belirtildi. Bu işlemlerin hukuka aykırı olduğu iddia ediliyor.
Soruşturma süreci, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İçişleri Bakanlığı’nın denetimleri, kooperatif mağdurlarının şikayetleri ve elde edilen raporlar çerçevesinde yürütülüyor. Operasyonun devam ettiği ve gözaltı sayısının artabileceği öğrenildi.




