Yıldırım, Sıfır atık harekâtı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi ve birleşmiş milletler sıfır atık danışma kurulu başkanı Emine Erdoğan’ın öncülüğünde 2017 yılında başlatıldığını söyledi.

Yozgat’ta doğalgaz girmeyen ilçe, belde kalmayacak! Yozgat’ta doğalgaz girmeyen ilçe, belde kalmayacak!

7 yılda 7 kıtaya ulaştı

Yıldırım, “Uluslararası sıfır atık harekatı dünyanın dikkatini çekerek bir farkındalık oluşturulmuş ve küresel çevre seferberliğine dönüşerek 7 yılda 7 kıtaya ulaşmıştır. 2022 yılında birleşmiş milletler kurulunda 105 ülkenin desteği ile 30 Mart uluslararası sıfır atık günü olarak kabul edilmiştir. Aynı yıl sıfır atık danışma kurulu kurulması duyurulmuş ve Emine Erdoğan hanımefendi danışma kurulu başkanlığına teklif edilmiştir” dedi.

Küresel farkındalık oluşturuldu

Sıfır atık harekatının Türkiye öncülüğünde ülkemizin sınırlarını aşarak dünyada küresel bir farkındalık halkası oluşturulduğunu belirten Yıldırım, “Bu yıl 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık temasında moda ve tekstilde sıfır atık seçilmiş dünyada ve ülkemizde gerçekleştirilen etkinliklerde tekstil atıklarının geri dönüşümüne dikkat çekilmiştir. Ülkemizde 2017 yılında başlayan sıfır atık projesi kapsamında geri dönüşümüyle ekonomiye önemli katkılar sağlanmıştır. Doğal kaynakların korunması ve çevre kirliliğinin azaltılması yönünde somut adımlar atıldı” ifadelerini kullandı.

205 bin binada sıfır atık yönetimi

Yıldırım, “Ülkemizde 205 bin binada sıfır atık yönetimi sistemine geçilmiştir. 25 milyon kişiye sıfır atık eğitimi verildi. 2017 yılında yüzde 13 olan atıkların geri kazanım oranı 2024 yılında yüzde 36,08’e çıkmıştır. 7 yılda sıfır atık harekatı ile 32,5 milyon ton kağıt ve karton, 9,1 milyon ton plastik, 3.1 milyon ton cam, 6,1 milyon ton metal, 23.4 milyon ton organik ve dönüştürülebilir atıklar olmak üzere toplam 74,5 milyon ton sıfır atık kazandırılmıştır” dedi.

552 milyon 700 bin ağaç kesilmekten kurtuldu

 Sıfır atık harekatı ile 552 milyon 700 Bin ağacın kesilmekten kurtulduğunu ifade eden Yıldırım, “150 milyon sera gazı salımı önlenmiş, 227,3 milyar kilovat saat enerji tasarrufu sağlanmıştır. 250 milyar TL ekonomiye kazandırılmıştır. Böylece 10 milyon hanenin yıllık elektrik faturası kadar tasarruf sağlanmıştır. 10 şehir hastanesi veya 500 den fazla okul inşa edilebilecek şekilde kaynak oluşturulmuştur. Yüzbinlerce kişi istihdam sağlayacak iş gücüne katkıda bulunulmuştur” şeklinde konuştu.

Tasarruflar elde edildi

Yıldırım konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Sıfır atık harekatı ile sudan 1,71 trilyon tasarrufla İstanbul’un 7 yıllık su tüketimine eşdeğer su tasarrufu sağlanmıştır. Petrolden 54,6 milyon tasarruf ile Türkiye’de ki tüm araçların yıllık yakıt tüketimi kadar kazanım elde edilmiştir. Bu kazanımlar yalnızca rakamsal değil aynı zamanda geleceğimizin teminatıdır. Çünkü her geri dönüşen atık her tasarruf edilen su, her korunan ağaç çocuklarımız için daha yaşanılabilir bir dünya demektir. Bu vesile ile Emine Erdoğan hanımefendiye ortaya koyduğu liderlik, vizyon ve kararlılıkları için şükranlarımızı sunuyoruz. Bizler onun himayesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığımızın çalışmaları ile birlikte ortak evimiz dünyaya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmeye kararlıyız. Tüm doğa dostlarının bu farkındalık harekatında yer almalarını ortak evimiz dünyamız için temenni ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkündür sözünden ilham alarak çevre alanında da daha adil daha duyarlı daha sürdürülebilir bir gelecek için hep birlikte çalışmaya kararlıyız. 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık gününü kutluyor tüm dünyayı atıksız dünya hayalimize ortak olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Editör: Kadir Görgülü