Programda, Çanakkale'de imkânsızlıklar içinde büyük bir destan yazan ve “Çanakkale Geçilmez” dedirten kahramanlar bir kez daha anıldı. Genç yaşlı demeden, ülkenin dört bir yanından gelip, milli ve manevi değerler için canlarını feda eden şehitlerimiz saygı ile yad edildi.
Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Prof. Dr. Yusuf Hıdır, Prof. Dr. Tansel Hacıhasanoğlu, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Kocakaya, fakülte dekanları, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Çanakkale Savaşları’nın tarihi anlatıldı
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, programın açılış konuşmasını Üniversite Ortak Dersler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hatice Güzel Mumyakmaz yaptı. Doç. Dr. Mumyakmaz, katılımcılara Çanakkale Savaşları’nın tarihi ve amacına dair bilgilendirme yaptı.
Bağımsızlık mücadelesinin simgesi
Programda bir konuşma yapan Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Evren Yaşar, Çanakkale Zaferi’nin milletimizin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olduğunu ve tarihe altın harflerle kazındığını vurguladı. Prof. Dr. Yaşar, “Çanakkale’de, vatan sevgisi ve cesaretle dünyanın en güçlü ordularına karşı direnen kahraman Mehmetçik, bizlere sadece bir zafer değil, aynı zamanda bağımsızlık ve onur mücadelesinin eşsiz mirasını bırakmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliği ve askerimizin inancı, bu büyük zaferin temelini oluşturmuştur” dedi. Rektör, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün bizlere düşen görev, Çanakkale’de sergilenen birlik ve beraberlik ruhunu yaşatmak, vatanımıza sahip çıkmak ve her alanda onu daha ileriye taşımaktır. Tarihimizden aldığımız ilhamla, bilimde, sanatta, ekonomide ve teknolojide güçlü bir Türkiye için çalışmak, şehitlerimize olan en büyük borcumuzdur.”
Rektör Prof. Dr. Evren Yaşar, konuşmasında ayrıca, üniversite olarak öğrencilerin Çanakkale Şehitliği’ni ziyaret etmeleri için gezi programı düzenleneceğini de belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İsmigül Çetin’in “Ötekinin Gözünden Çanakkale Muharebeleri” konulu konferansı ile program devam etti. Çetin, Türk Tarihi’nin önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşları'nın öncesi ve sonrasındaki siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.
Program, Müzik Öğretmeni Çağrı Çınarer’in Çanakkale Kahramanlık Türküleri’nin seslendirdiği müzik dinletisi ile sona erdi.