Kadışehri Belediye Başkanı Davut Karadavut, ilçede misafirhaneden kültür merkezine, Otobüs Terminali ve Hayvan Pazarından, sosyal sorumluluk projelerine çok yönlü çalıştıklarını belirterek, “Kadışehri Yozgat’ın parlayan yıldızı olacak” dedi. Başkan Karadavut, Yozgat’ın dünyaya açılan kapısı Çamlık TV Ramazan Özel Programı’nda Tarık Yılmaz’ın sorularını yanıtladı.
Neler yapabiliriz?
Karadavut, ilçesinin bilinmeyenlerini, projelerini, geleceğe yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi. Belediye başkanlığı görevinden önce ticaret ile uğraştığını söyleyen Karadavut, “Göreve geldiğim ilk 2-3 ay çok zorlandım. "Gerçekten ben bu işe neden girdim?" diye kendi kendime serzenişte bulundum. Ancak koltuğa oturduktan sonra "Kadışehri için ne yapabiliriz?" diye düşünerek harekete geçtik. Kadışehri’nin Yozgat’ın parlayan yıldızı olacağını söyledim ve birçok örnek projeyi hayata geçirdik” diye konuştu.
Halkımızın teveccühü
Karadavut, 2009-2019 yılları arasında belediye başkanlığı yaptığını ve bir dönem ara verdiğini belirterek, “Ancak halkımızın teveccühüyle tekrar başkan oldum. 39 yaşında belediye başkanı seçildim. Babam bana "Siyasete bulaşmayacaksın, uzak duracaksın." diye vasiyet etmişti. 2009 yılındaki AK Parti adayı ben değil, abimdi. Abim, daha önceki dönemde görevdeyken yaptığı bir imza nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından adaylıktan men edildi. Biz yedek aday olarak çıktık ve nasibimizde varmış, seçildik” dedi.
Kadışehri’nin Kabalısı Türkiye’de bir numara
Kadışehri’nde hayata geçirilen Kabalı Meyve Bahçesi projesinin Türkiye’nin en önemli meyvecilik projelerinden olduğunu anımsatan Karadavut, “Kabalı Projesi O dönemin Kaymakamı İsmail Şanlı Bey, bu fikrin öncüsüydü. Kaymakam Bey ve İlçe Tarım Müdürü kendi aralarında istişare ederek projeyi geliştirmişler. Haziran ayında göreve geldim. Seçimler iptal olduğu için ikinci bir seçime katıldım ve kazandım. Belediye başkanlığına oturur oturmaz "Ne yapabiliriz?" diyerek bir araya geldik. İki kardeşin bir araya gelemediği bir ülkede, biz bir köyü birleştirdik. Türkiye’de ilk kez uygulanan bir konsept geliştirdik. 6 milyon metrekarelik meyve bahçesini tek tapu hâline dönüştürdük” dedi.
Çok çaba harcadık
Karadavut, köylüleri ikna etmek için çok çaba harcadıklarını anlatarak, “Köylüleri ikna etmek için çok çaba harcadık. Bu proje bir sosyal sorumluluk projesiydi. İlçemiz ve ilimiz için büyük bir ekonomik katkı sağlayacağını düşündüğümüz için projeden hiç vazgeçmedik. 70 farklı kurumla görüşmeler yaptık. Bakanlıkları, özel şirketleri ziyaret ettik. Ancak hep soyut konuşmalar yapıldı, ortada para yoktu. Birçok kırılma noktası yaşadık ama geri adım atmadık. Bekir Bey, Grup Başkanvekiliyken seyir tepesinden projeyi gördü ve hemen Maliye Bakanı’nı arayarak 10 milyon TL (o dönemki 10 trilyon) talep etti. Bu para geldiğinde projeye hız verdik. 2011 yılında projeyi resmen başlattık. Bugün insanlar gördüklerinde hayran kalıyor ama bu sürecin zorluklarını en iyi biz biliyoruz. Şu anda 50 kadrolu çalışanımız var. Sezonluk işçi sayımız 700’e ulaşıyor. 1.200 dönümlük alanda sertifikalı fidan üretimi yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Başkan Karadavut’un açıklamalarından satır başları şöyle;
Destek olduk
18 Nisan 2024’te Tokat Sulusaray ve Kadışehri merkezli bir deprem yaşandı. İlçe merkezinde büyük yıkımlar olmadı, ancak kerpiçten yapılan evlerde ufak tefek çatlaklar meydana geldi. Köylerimizde ise bazı ahır ve samanlıklar zarar gördü. Kadınlar Konağı olarak yapılan ve 5 yıldır atıl durumda olan binamızı Afet Koordinasyon Merkezi hâline getirdik ve operasyonları buradan yönettik. Belediye olarak hem personel hem de maddi ve manevi desteklerimizle hizmet etmeye devam ettik. Depremden bir hafta sonra da sel felaketi yaşandı. Kadışehri’nde bugüne kadar böyle bir sel olmamıştı. Halkımızın evlerini ve ahırlarını su bastı. Şu an herhangi bir sorun kalmadı. Seçim sürecini bastonla geçirmek zorunda kaldım. Ancak tecrübemiz sayesinde krizlerin üstesinden geldik.
Sanayi ve Esnaf Buluşmaları
Sanayi esnafımızla buluşmaya başladık. Onlarla bir araya gelerek Kadışehri için neler yapabiliriz, bunu paylaştık. Ramazan ayında da esnafımızla iftar programında bir araya gelerek projelerimizi konuşacağız.
Geleceği için proje üretiyoruz
Kadışehri, 1991 yılında ilçe olduğunda nüfusu sadece 1.200’dü. Devlet olarak böyle küçük bir ilçeye ne kadar yatırım yapılsa da yetmiyor. 2009 yılında bu durumu gördük ve Kadışehri’nin geleceği için projeler üretmeye başladık.
Misafirhane yaptık
2010’lu yıllarda Kabalı Köyü’ndeki meyve bahçesi dönüşüm çalışmalarımız devam ederken, ilçede konaklama sıkıntısı vardı. TRT çekim yapmak için ilçeye geldiğinde öğretmenevi yetersiz kalınca, misafirlerimizi muhtarımız ağırlamak zorunda kaldı. Bunun üzerine, 1 yıl içinde 654 yatak kapasiteli bir misafirhane yaptık.
Donanımlı kültür merkezi
Belediye binamızın içinde çok amaçlı bir kültür merkezi inşa ettik. İçerisinde hamam, fitness salonu, konferans salonu ve en üst katta düğün salonu bulunuyor. 15 Temmuz Şehitler Kulesi anısına yaptığımız kafe ve restoran projemiz, geçtiğimiz 5 yıl boyunca atıl durumda kalmıştı. Şimdi yeniden işletmeye açtık ve halkımız tarafından büyük ilgi gördü. Yaz aylarında oturacak yer bulmak zorlaşıyor. Kadışehri’ne bir anfiteatr yapacağız. Burada farklı etkinlikler düzenlenecek. İnşaatına Haziran ayında başlayıp 2-3 ay içinde tamamlamayı planlıyoruz.
Yüksekokul kanayan yaramız
2014 yılında Kadışehri’ne bir yüksekokul açıldı. Üniversite yönetimi, Kabalı Meyve Bahçesi projesinden dolayı okulun bu bölgede olmasını istedi. Ancak 2019’dan sonra sahip çıkılmadığı için okul kapandı. Küçük bir ilçe olmamıza rağmen, öğrencileri misafirhanemizde ağırlayarak barınma sorunlarını çözmüştük.
Otobüs Terminali ve Hayvan Pazarı
2009 yılında ilçeye otobüs terminali kazandırdık. Ayrıca hayvan pazarını 2011’de açtık. Kadışehri’nin ekonomisinde hayvancılığın önemli bir yeri var. Pazar günü kurulan hayvan pazarı, çevre illerden gelen vatandaşlarla büyük ilgi görüyor.
Yol ve Asfalt Çalışmaları
2018 yılında şehir içinde 10 kilometrelik asfalt çalışmasını tamamladık. Kadışehri-Çiğdemli-Sorgun arasındaki yolun sıcak asfalt çalışması da tamamlandı. Kadışehri nüfusu şu anda sabitlenmiş durumda. Ancak yüzde 60 oranında göç vermiştik. Pandemi sonrası büyük şehirlerden geri dönüşler başladı. Bu göçü tersine çevirmek için projelerimize devam edeceğiz.
Kaza Geçirdim
Talihsiz bir kaza geçirdim. 10 gün istirahat aldım, salı günü istirahat sürem bitiyor. Artık alıştım ama ciddi bir kazaydı. Araç içinde tam 1 saat kurtarılmayı bekledim. 10 gün yoğun bakımda kaldım. Rabbim bizi tekrar sağlığımıza kavuşturdu.