Budak, Gülistan köyüne 7 kilometre uzaklıkta bulunan bu yeraltı şehrini ilk kez gördüğünü ve keşif heyecanını takipçileriyle paylaştığını belirtti.
Çektiği videoda, “Burası sizleri şok edecek bir keşif! Yozgat’ın tarihi miraslarından biri olduğunu düşündüğüm bu yerin Bizans dönemine ait olduğunu söyleyebilirim. Anadolu’nun birçok yerinde benzer örnekler mevcut. Bu videomda amacım, Yozgat’ta böyle bir yerin varlığını göstermek” ifadelerini kullandı.
İpek Yolu Üzerinde Tarihi Bir Miras
Şefaatli Halk Eğitim Müdürü ve Gülistan köyü sakini Rafet Çaylı, köyün geçmişine dair önemli bilgiler verdi. Çaylı, “Köyümüz 1903 yılında şu anki yerine yerleşti.
Eskiden buraya 'Küçük Mısır' denirdi ve burada pazar kurulurdu. Mağaraların bulunduğu bölgeden İpek Yolu geçerdi. Yol boyunca hanlar, hamamlar ve kervansaraylar bulunurdu. Zamanında Maraş bölgesinden gelen göçebeler burada hayvancılık yapıyordu. Bölgeyi keşfettiklerinde mağaraları ve hazır yapıları gördüler, burada yaşamaya başladılar. Ancak bataklık nedeniyle sıtma hastalığı yaygınlaştı ve çocuk ölümleri arttı. Bunun üzerine halk, 1903 yılında Gülistan bölgesine göç etti” dedi
Kimse Gelip Araştırma Yapmadı
Gülistan Köyü Muhtarı Ömer Kılıç ise yeraltı şehrinin bugüne kadar yeterince incelenmediğini belirterek, “Burayı sizden başka kimse araştırmadı. Eskilerden çok fazla bilgiye sahip değiliz ama buradan geçenler camiler yapmışlar. Geçmişte maden için toprak analizleri yapıldı fakat bir sonuç çıkmadı ve konu kapandı” diye konuştu
Tarih Ve Kültür Meraklılarına Çağrı
Köy sakinlerinden Sadettin Kılıç ve annesi Saniye Kılıç da bu tarihi yapının mutlaka görülmesi gerektiğini vurguladı. “Burada tarih yatıyor. Herkesin en azından kendi çevresini keşfetmesi gerek. Uzaklara gidemeyenler için burası büyük bir fırsat. Herkesi Şefaatli ilçemizdeki Gülistan Köyü’ne bekliyoruz” diyerek tarih meraklılarına davette bulundular.