Yozgat’ın farklı köylerini ve yerel kültürünü ekrana taşıyan programda, bu hafta köy yaşamı ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel tatlar gündeme geldi.

Meltem Yılmaz, Fakıbeyli’de Yaşar ailesinin misafiri oldu. Programda, Kadir Yaşar ile yapılan samimi söyleşide, köy yaşamının geçmişten bugüne nasıl değiştiği ele alındı. Yaşar, köydeki eski geleneklerden, tarım alışkanlıklarından ve artık yapılmayan yöresel yemeklerden bahsetti.

Meltem Yozgatta Fakıbeyli 5

Uğut tatlısı akıllara gelmiyor artık

Uğut Tatlısı söyleşide öne çıktı. Yozgat'ta eskiden sıkça yapılan bu tatlının artık unutulduğunu dile getiren Kadir Yaşar, “Buğdayı koyarlardı, 10 gün kendi halinde yeşerirdi. Sonra onu kaynatırlardı, çemen kıvamında olurdu ama çok tatlı olurdu. Güzel olurdu ama artık yapan kalmadı. Unutuldu, kimsenin aklına gelmiyor” diyerek geçmişe duyduğu özlemi paylaştı.

Program, yöresel kültürün korunması gerektiğini bir kez daha hatırlatırken, izleyicilere hem nostalji hem de farkındalık dolu anlar yaşattı.

Yozgat’ta Hobi Diye Başladığı İşte 850 Horozluk Dev Çiftliğe Dönüştürdü!
Yozgat’ta Hobi Diye Başladığı İşte 850 Horozluk Dev Çiftliğe Dönüştürdü!
İçeriği Görüntüle

Fakıbeyli Köy Odası (1)

Uğut Tatlısı Nasıl Yapılır?

Uğut tatlısının yapımında öncelikle uğutlar bol suda yıkanarak temizlenir ve suyu süzülür. Ardından uğutlar suda haşlanarak yumuşatılır. Haşlanan uğutlar daha sonra şeker ve su ile kaynatılır, kıvam alana kadar pişirilir. Pişirme işlemi tamamlandığında tatlı ocaktan alınır ve soğuması için bekletilir.

Muhabir: Rabia Sultan Sedef