Üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi koordinasyonunda düzenlenen “Bilimsel Araştırma Projesi Hazırlama ve Yürütme Eğitimi”, 3-4 Mayıs 2025 tarihlerinde KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Tesis Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Eğitimden üniversitenin farklı bölümlerinden 35 araştırmacı faydalandı.
Eğitim programında alanında uzman ve farklı üniversitelerden gelen akademisyenler gönüllü olarak görev aldı. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinden Prof. Dr. Sefa Tarhan, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Azmi Yerlikaya, Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Seyhan Karaçavuş’un katkı sağladığı eğitimde, teorik anlatımların yanı sıra uygulamalı grup çalışmaları da gerçekleştirildi.
Eğitimin ilk günü, bilimsel araştırma projeleriyle ilgili temel kavramlara odaklanıldı. Bilgi, bilim, araştırma, hipotez, projede özgün değer ve yöntem gibi kavramların yanı sıra kaynak taraması ve literatür analizine ilişkin önemli bilgiler paylaşıldı. Öğleden sonraki oturumda ise katılımcılar proje fikri geliştirme atölyesinde çalıştı ve TÜBİTAK 1001 programı başvuru formu üzerinden uygulamalı proje yazımı gerçekleştirdi.
İkinci gün ise proje yönetimi, deneyim paylaşımı, başarı ölçütleri, risk analizi, bulguların değerlendirilmesi, yaygınlaştırma ve yayın etiği konularında bilgi verildi. Eğitimin sonunda altı farklı grup tarafından hazırlanan prototip proje taslakları sunularak karşılıklı değerlendirmeler yapıldı ve eleştirel bir bakışla projeler analiz edildi.
Eğitim boyunca eğitmenlerin farklı üniversitelerden getirdikleri perspektiflerle verdikleri bilgiler ve deneyim paylaşımları katılımcılar açısından oldukça yol gösterici oldu. Akademisyenler, yoğun ilgiyle takip ettikleri eğitimin kendilerine önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Etkinlik, üniversite bünyesinde yürütülecek bilimsel projelerin kalitesinin artırılması ve proje kültürünün yaygınlaştırılması açısından önemli bir adım olarak değerlendirildi.