Vatan toprağı için canlarını feda eden şehitlerimizin aziz hatıraları bu sergide tüm Türkiye’yi dolaşıyor. Serginin mimarı Yozgatlı isim Menderes Kılıçarslan, Şehit Emanetleri Sergisi’nin çıkış hikayesini Çamlık TV’ye anlattı.
Şehit köşesi fikri ile ortaya çıktı
Eğitimci olan Kılıçarslan, yıllar önce görev aldığı okulda şehitler köşesi oluşturmak için yola çıktıklarını sonrasında ise alışılagelmişin dışına çıkmak istediklerini söyledi. Yaklaşık 20-30 şehit eşyasına ihtiyaç duyduklarını ve şehit ailelerinden bu konuda yardım istediklerini anlatan Kılıçarslan, “Ticari ya da siyasi bir amacımızın olmadığını kendilerine açıkça ifade ettik. O güzel insanları tanıdıkça, onların manevi havasından etkileniyorsunuz. Onlarla kurduğumuz bağ, bizim de aşk ve şevkimizi artırdı” dedi.
Şehit ailelerinden destek
Şehit ailelerinin de kendilerine destek verdiğini ifade eden Kılıçarslan, “Başlangıçta yaklaşık 20-30 parça eşya toplamayı planlamıştık; ancak zamanla bu sayı 100’e yaklaştı. Şehit aileleri, bu eşyaları bize göndermeye devam etti. Sonrasında, aileler tarafından bir sergi açılması önerildi. Öncelikle kamu kurumlarını düşündük, çünkü bu tür etkinliklere en fazla sahip çıkacak olanlar kamu kurumlarıdır. Sosyal ve kültürel işler birimlerinin bu konuda destek vermesi gerektiğini düşündük. Belediyelerden başlamak mantıklı geldi. Önce alt yapıyı oluşturduk. 18 Mart, 23 Nisan gibi özel günlerde bu sergileri halka sunduk. Yavaş yavaş çalışmalarımızı genişlettik ve gördük ki insanlar büyük ilgi gösteriyor. Şehit eşyalarına dokunmak, onları hissetmek istiyorlar” şeklinde konuştu.
Okullarda ilgi gördü
Kılıçarslan, her yaş grubundan insana dokunmak istediklerini belirterek, şunları kaydetti; “Sergiyi okullara da götürdük. Küçük yaş gruplarının, şehitlerimizin isimlerini yaşatarak gelecek nesillere aktaracaklarını biliyoruz. Çocuklar sergide gözyaşı döküyor, duygulanıyorlar. O anlara şehit aileleri de şahit oluyor. Küçük belediyelerden başladık, ardından Güneydoğu’ya, Şanlıurfa ve Kilis’e ulaştık. Sonrasında büyük belediyelere de girdik ve sergilerimizi seri hâlde düzenlemeye devam ettik.”
Destek oldular
Bu yolda asla yalnız yürümediğini de kaydeden Kılıçarslan, “İlk başladığımızda, serginin alt yapısını oluşturmadan yola çıkmak istemedim. Ayrıca bu yolda tek başıma ilerlemedim. Yanımda her zaman siyasi ve bürokratik destekçiler oldu. Çünkü bireysel olarak yaptığınızda insanlar farklı şeyler düşünebiliyor; "Bu kişi kendini mi ispatlamak istiyor?", "Bir makam mı istiyor?" gibi sorular akıllara gelebiliyor. Ancak 26 yıldır birçok etkinliğin içinde bulundum. Şunu gördüm ki, samimi davrandığınızda, işinizi liyakatle yaptığınıza inanıldığında şehit aileleri de size destek veriyor” dedi.
Vatan sevgisi ile dolular
Şehit yakınları ile aralarında önemli bağlar oluştuğunu söyleyen Kılıçarslan, “Şehit aileleri, sergimiz başka bir şehre gittiğinde oraya geliyorlar. Aynı otellerde konaklıyoruz. Birlikte yemek yediğimizde, şehit anneleri ve babalarının, kendi yemeğindeki etleri alıp bana ikram ettiğine şahit oldum. Duygularını bu şekilde gösteriyorlar. Gerçekten çok vefalı insanlar. Şehit aileleri, evlatlarının acısını yaşadıkları için çok duygusal ve vatan-millet sevgisiyle dolular” diye konuştu.