CHP Heyeti Yozgat’tan Ankara’ya Bakın Kimin İçin Gitti!
CHP Heyeti Yozgat’tan Ankara’ya Bakın Kimin İçin Gitti!
İçeriği Görüntüle

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yozgat İl Kadın Kolları Örgütü, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü kapsamında “Yoksulluğa boyun eğmeyen kadınlarla yürü, boş tencereni al sen de gel” sloganıyla dikkat çeken bir eylem gerçekleştirdi.


Eyleme CHP Yozgat İl Kadın Kolları Başkanı Sevkan Gürkan öncülük ederken, parti üyeleri ve çok sayıda vatandaş destek verdi.

Gürkan, yaptığı basın açıklamasında yoksulluğun artık yalnızca cebimizde değil, umutlarda da hissedildiğini belirterek, “Bugün bir takvim yaprağı değil; milyonlarca insanın açlığına, çaresizliğine karşı yükselen bir itiraz günüdür” dedi.

Yoksulluğun Cinsiyeti Var!

CHP’li Gürkan, kadınların hem evde hem işte görünmeyen emekleriyle sömürüldüğünü belirtti.
TÜİK verilerine göre kadınların iş gücüne katılım oranının sadece yüzde 36,8 olduğuna dikkat çeken Gürkan, “Oysa tarlada, pazarda, evde bu oranın çok ötesinde bir kadın emeği var ama görünmüyor. Çünkü bu düzen, kadının emeğini istatistiklerde bile saymıyor” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Açlık Sınırının Altında

Ekonomik tabloya da dikkat çeken Gürkan, gelir adaletsizliğinin derinleştiğini vurguladı:

“Nüfusun en yoksul yüzde 20’si toplam gelirden yalnızca yüzde 6 pay alabiliyor. En zengin yüzde 20 ise pastanın yarısını alıyor. Açlık sınırı 27 bin lirayı, yoksulluk sınırı ise 90 bin lirayı aşmış durumda. Buna rağmen asgari ücret 22 bin 104 TL, en düşük emekli maaşı ise 16 bin 881 TL. Bu bir kriz değil, bilinçli bir tercihtir.”

AK Parti Yoksulluğu Bitirmedi, Yönetmeyi Seçti

CHP Yozgat Kadın Kolları Başkanı Sevkan Gürkan, iktidarın sosyal yardımları bir hak değil, lütuf gibi sunduğunu belirterek, “İktidar, halkı muhtaç bırakan yardım düzeniyle sessizleştirmeye çalışıyor. Ama artık kadınlar susmayacak. Çünkü bu ülkenin yükünü taşıyan yine kadınlardır” dedi.

Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı, Kadınların Yüzyılı Olacak

Eylemde kadınlar, boş tencereleriyle yoksulluğa dikkat çekerken, “Kadın ayağa kalkarsa Türkiye ayağa kalkar” sloganı yankılandı.
Gürkan konuşmasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak yoksulluğu yöneten değil, yoksulluğu bitiren bir Türkiye için geliyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılı, kadınların yüzyılı olacak. Dayanışmayla, mücadeleyle, kararlılıkla başaracağız!”

Muhabir: Kadir Görgülü