Evlilik öncesi dönemde aile hekimlerine başvurarak evlilik raporu almak isteyen bireylerle, henüz çocuk sahibi olmamış evli çiftlerin SMA ve Hemoglobinopati açısından taşıyıcılık durumlarının belirlenmesi hedefleniyor. Her iki eşin taşıyıcı olması durumunda ise, çiftlere genetik danışmanlık verilerek prenatal tanı olanakları hakkında bilgilendirme ve yönlendirme sağlanıyor. Bu sayede söz konusu hastalıkların uzun vadeli sağlık etkilerinin azaltılması amaçlanıyor.

Online Eğitimlerle Personel Bilgilendirildi
Programlarda sahada görev alan sağlık personelinin bilgi ve deneyimlerinin artırılması amacıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından online platform üzerinden eğitim düzenlendi. Zoom üzerinden gerçekleştirilen eğitimlerde, tarama programlarının etkin uygulanması için gerekli bilgiler paylaşıldı.

Koordinatör Ebe Ekranı ve Neonatal Tarama Programı Eğitimi
Ayrıca, HSYS-MBYS Koordinatör Ebe Ekran Kullanımı ve Neonatal Tarama Programı konularında da kapsamlı bir eğitim gerçekleştirildi. Eğitimler, ÇEKÜS Program Sorumluları Uzman Filiz Kabayel, Ebe Fadime Birol, Ebe Ümmügülsüm Emir ve Ebe Menekşe Uçar tarafından verildi. Bu eğitimlerle sağlık personelinin ekran kullanım becerileri geliştirilerek, bebek tarama programlarının daha etkin ve sistematik bir şekilde yürütülmesi hedeflendi.

Halk Sağlığı İçin Önemli Bir Adım
Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü, bu tür eğitim programları ile toplum sağlığının korunmasına yönelik önemli adımlar atmaya devam ediyor. Hem evlilik öncesi hem de yenidoğan döneminde yapılan genetik taramalar sayesinde, kalıtsal hastalıkların erken teşhisi ve müdahalesi mümkün hale geliyor.





