Kırdemir, çırak bulmakta zorlandıklarını ifade ederek, 10 yıl sonra ekmek ve pide ustası kalmayacağını söyledi.
Dededen toruna geçen bir meslek olan fırıncılığı 35 yıldır sürdüren Sait Kırdemir, aile boyu pidecilik ve fırıncılıkla uğraştıklarını dile getirdi. Ancak mesleğe ilginin her geçen gün azaldığını vurgulayan Kırdemir, “Baba zoruyla çalışacak eleman kalmadı. Her şey makineleşmeye döndü, çocuklarda da istek yok” diyerek gençlerin fırıncılık mesleğine ilgisiz kaldığını söyledi.
“Eğitim sistemi çırak yetişmesini engelliyor”
Kırdemir, çırak yetişmemesinin en büyük nedenlerinden birinin eğitim sistemi olduğunu savundu. “4+4+4 sistemiyle çocuklar ilkokuldan liseye kadar okula devam ediyor. Askerden döndüklerinde ise bir meslek öğrenme şansları kalmıyor. Sanat öğrenmeden büyüyorlar” dedi. Kırdemir, gençlerin kolay para kazanma arayışına yöneldiğini, kimilerinin internet üzerinden çalışmayı tercih ettiğini, kimilerinin ise fırıncılığı sevmediğini söyledi.
Kendi oğlunun da hem okula gidip hem fırında çalıştığını belirten Kırdemir, “Biz neslin son ustalarıyız. Bizden sonra bu iş en fazla 10-15 sene daha gider. Sonra pideciliği de makineler devralır” diyerek mesleğin yok olma tehlikesine dikkat çekti.
“Zanaatı bitmiş bir milletin geleceği olmaz”
Ahilik kültürünün önemine de değinen Kırdemir, “Eskiden insanlar 50-60 sene aynı işi yapardı. Biz de o nesildeniz. Ahilik sistemini yaşatmak boynumuzun borcu. Zanaatkâr yetişmesi şart. El sanatları ve zanaat bittiği zaman toplumun da geleceği olmaz” ifadelerini kullandı.
Yozgatlı usta, fırıncılık mesleğinin yaşaması için çırak yetiştirmenin şart olduğunu belirterek yetkililere ve ailelere çağrıda bulundu.