Yozgat’ta eğitim altyapısını yakından ilgilendiren kritik bir gelişme yaşandı. Milli Eğitim Bakanlığı ile Fırat Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında yürütülen teknik incelemeler sonucunda, kentte bulunan bazı okul ve pansiyon binalarının riskli olduğu tespit edildi. Yapılan değerlendirmeler sonrası 4 eğitim yapısı için boşaltma ve yıkım süreci başlatıldı.

Riskli Yapılar Tek Tek Belirlendi

Yapılan kapsamlı analizler sonucunda Yozgat merkez ve ilçelerinde bulunan bazı eğitim kurumlarının yapısal açıdan güvenli olmadığı ortaya çıktı. Bu kapsamda:

  • Merkez Atatürk Lisesi ve pansiyonu
  • Sorgun Milli Egemenlik Ortaokulu
  • Sarıkaya Cengiz Polat Anadolu Lisesi pansiyonu

riskli yapı olarak değerlendirildi.

Uzman ekipler tarafından yapılan teknik incelemelerde söz konusu binaların taşıyıcı sistemlerinde ciddi zafiyetler bulunduğu ve olası bir afet durumunda yıkılma riski taşıdığı belirlendi. Bu nedenle yapıların acil olarak boşaltılmasına karar verildi.

Öğrenciler Güvenli Okullara Nakledildi

Alınan karar doğrultusunda riskli binalarda eğitim gören öğrencilerin mağduriyet yaşamaması için hızlı bir planlama yapıldı. Öğrenciler, Yozgat genelinde güvenli olduğu belirlenen diğer okul ve pansiyonlara nakledildi.

Yetkililer, taşınma sürecinin kontrollü ve planlı bir şekilde yürütüldüğünü vurgulayarak eğitim öğretim faaliyetlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması için tüm imkanların seferber edildiğini açıkladı.

Hobi Bahçelerine Yeni Düzenleme Geliyor: Üretim Yapan Korunacak, Kaçak Yapıya Yaptırım Artacak
Hobi Bahçelerine Yeni Düzenleme Geliyor: Üretim Yapan Korunacak, Kaçak Yapıya Yaptırım Artacak
İçeriği Görüntüle

Deprem Riskine Karşı Önlem Amaçlı Çalışma

Söz konusu uygulama, Türkiye genelinde yürütülen risk tarama çalışmalarının bir parçası olarak dikkat çekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı ile Fırat Üniversitesi arasındaki protokol; özellikle deprem riski bulunan bölgelerdeki okul binalarının dayanıklılığını ölçmeyi amaçlıyor.

Bu kapsamda:

  • Yapısal analizler gerçekleştiriliyor
  • Dayanıksız binalar tespit ediliyor
  • Riskli yapılar için yıkım veya güçlendirme süreçleri başlatılıyor

Yozgat’ta tespit edilen bu okullar için de aynı sürecin işletildiği ve gerekli idari işlemlerin başlatıldığı bildirildi.

Yıkım Süreci Başlayacak

Riskli olduğu belirlenen binalar için önümüzdeki süreçte yıkım işlemlerinin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Yetkililer, yeni ve daha güvenli eğitim yapılarının inşa edilmesi için çalışmaların planlandığını ifade ediyor.

Bu adımın, hem öğrencilerin hem de eğitim personelinin güvenliğini sağlamak adına kritik bir karar olduğu vurgulanırken, benzer incelemelerin diğer illerde de devam edeceği belirtiliyor.

Güvenli Eğitim Öncelik Haline Geldi

Son yıllarda artan deprem bilinciyle birlikte eğitim yapılarının güvenliği daha fazla önem kazanmış durumda. Yozgat’ta alınan bu karar da, riskli yapıların kullanımına izin verilmeyeceğini ve öğrenci güvenliğinin her şeyin önünde tutulduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Yetkililer, velilerin ve öğrencilerin süreci yakından takip edebileceğini belirtirken, yeni eğitim alanlarının oluşturulmasıyla birlikte daha modern ve güvenli bir eğitim ortamının hedeflendiğini ifade ediyor.

Muhabir: Halim Bolat