Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Merkez Bankası’nın 2025 yılı enflasyon tahminini yüzde 21’den yüzde 24’e revize edilen enflasyon beklentilerinin, Türkiye’nin ekonomik yapısal sorunlarıyla bağlantılı olarak daha da yükselme olasılığına işaret ettiğini söyledi.
Olumsuz etkiler yaratıyor
Uluslararası kuruluşların analizlerine dikkat çeken Taşkın, “JPMorgan’ın 2025 yılı için yüzde 26, Deutsche Bank’ın yüzde 25,4, IMF’nin Türkiye'ye yönelik 2024 yılı 4. Madde Konsültasyon Raporu’nda yüzde 24, OECD’nin Economic Outlook raporunda ise yüzde 30,7 oranında bir enflasyon tahmini bulunuyor. Enflasyonun dar ve sabit gelirli kamu çalışanları ile emekliler üzerinde olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekerek, hükümetin bu durumu düzeltmek için önlem alması gerekir” dedi.
Ek zamlar yapılmalı
Taşkın, “Merkez Bankası Başkanı’nın enflasyon tahminini yüzde 24 olarak güncelledi. Eğer memur ve emekli maaşlarına beklenen enflasyona göre ücret artışı yapılacaksa, o zaman revize edilen enflasyona göre de maaşlarda ek bir artış yapılmasını bekliyoruz,”. 2025 yılı için tahmin edilen enflasyonun yüzde 24’e çıkarılmasının yanı sıra, tahminin üst sınırının yüzde 29’a yükseldi. Bu durumda memur ve emekli maaşlarında bir revizyon yapılacak mı?” sorusunu gündeme getirdi.”
Alım gücüne iyileştirme yapılmalı
Ücretlilerin insanca yaşayacağı koşulların sağlanabilmesi için enflasyona orantılı ek ücret artışlarının yapılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Taşkın, “Ekonomik gelişmelerin gelir eşitsizliğini artırdı. Dar ve sabit gelirli ücretlinin alım gücü düşerken, sağlıklı gıdaya erişim zorlaşıyor. Gıda, enerji, eğitim, kira, ulaşım gibi temel ihtiyaçların fiyatlarındaki artışlar yaşamı olumsuz etkiliyor. Çalışanların vergi yükünün azaltılması gerekir. Vergi diliminin yükseltilmesini ve vergi oranının yüzde 15’te sabitlenmesini talep etti. Ayrıca, büyükşehir tazminatı ve refah payı gibi desteklerin verilmesi gerektiğini, enflasyon farklarının her ay maaşlara yansıtılması gerekir” diye konuştu.