Çelikel, Bu yasak, sektörde faaliyet gösteren emlak danışmanlarının dijital pazarlama faaliyetlerini ciddi şekilde kısıtlamış, hesaplarının kapatılmasına ve sektörde iş kaybına neden olduğunu söyledi.
Yozgat Emlakçılar Odası Dernek Başkanı Asım Çelikel, Ticaret Bakanlığı tarafından Meta Platformu (Facebook ve Instagram) üzerinde uygulamaya konulan IPAN (İnternet Pazaryeri Araştırma ve Denetim Sistemi) yasağının sektöre zarar verdiğini belirterek, “Dijital pazarlamanın emlak sektöründe ciddi bir öneme sahip. Kapatılan hesapların aktifleştirilmesi gerekir ve kısıtlamanın sürmesi halinde hukuki yollara başvuracak” dedi.
Sektör Kriz İçerisinde
Emlak sektörünün büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu belirten Celikel, “Son dönemde emlak sektörü büyük bir krizle karşı karşıya kalmıştır. Ticaret Bakanlığı tarafından Meta Platformu (Facebook ve Instagram) üzerinde uygulamaya konulan IPAN (İnternet Pazaryeri Araştırma ve Denetim Sistemi) yasağı, sektörde faaliyet gösteren emlak danışmanlarının dijital pazarlama faaliyetlerini ciddi şekilde kısıtlamış, hesaplarının kapatılmasına ve sektörde iş kaybına neden olmuştur. Bu yasak, emlak danışmanlarının en önemli pazarlama mecralarından biri olan sosyal medya platformlarındaki etkinliklerini durma noktasına getirmiştir. Sonuç olarak, danışmanlar ve emlak ofisleri, potansiyel müşterilerine ulaşmakta büyük zorluklar yaşamaktadır. IPAN yasağı nedeniyle hesapları kapatılan emlak profesyonelleri, hem maddi kayıplarla karşı karşıya kalmış hem de yıllar içinde oluşturdukları marka değerini ve müşteri portföyünü kaybetme riskiyle karşılaşmıştır.”
Düzenleme Yapılmalı
Çelikel, “Yetkililerden talep ediyoruz. Ticaret Bakanlığı'nın IPAN düzenlemesini gözden geçirmesi: Emlak sektörü için özel bir düzenleme getirilerek, emlak danışmanlarının dijital pazarlama faaliyetlerine devam edebilmesine olanak sağlanmalıdır. Meta platformunda kapatılan hesapların geri açılması: Ticaret Bakanlığı ve Meta Türkiye yetkilileri ile görüşmeler yapılarak, kapatılan emlak danışmanı hesaplarının yeniden aktif hale getirilmesi sağlanmalıdır. Emlak sektörü, Türkiye ekonomisinin önemli dinamiklerinden biri olup, milyonlarca kişiyi doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. Bu nedenle, sektördeki krizin derinleşmesini önlemek ve adil bir çözüm üretmek amacıyla Ticaret Bakanlığı'ndan adımlar atmasını bekliyor, konuyla ilgili somut çözümler sunmasını talep ediyoruz” diye konuştu.