Mümin Karaca: Peki işlem ne kadar sürede sonuçlanıyor, başvurudan sonra Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması ne kadar sürüyor?
     Baş konsolos Sezgin: İnternet üzerinden yapılan ön başvuru ve akabinde Başkonsolosluğumuzda gerçekleştirilen başvuru işlemi çok hızlı bir şekilde sonuçlandırılıyor ve başvurular Başkonsolosluğumuz tarafından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderiliyor.
     Başvuruların sonuçlanma süresine ilişkin kesin bir süre verebilmem mümkün değil, ancak bugüne kadarki tecrübemiz, başvuruların en geç 3-4 ay içinde tamamlandığını gösteriyor.
     Diğer ülkelerin benzer işlemleri sonuçlandırma süreleriyle kıyaslandığında bu çok kısa bir süre.
     Başvuru sonucunda, kişinin Türk vatandaşlığını yeniden kazanma talebi olumlu sonuçlandığında Başkonsolosluk olarak bunu ilgili kişiye memnuniyetle bildiriyoruz.
     Ayrıca, başvuru sahiplerinin, başvurularının durumunu e-Devlet üzerinden takip edebilmesi de mümkün.
     Mümin Karaca: Başvuru sonucunu ilgili kişilere tebliğ ediyoruz dediniz. Bugüne kadar başvuru sahiplerinden işlemi tamamlanan ve Türk vatandaşlığını yeniden kazanan oldu mu?
     Baş konsolos Sezgin: Elbette. Bugüne kadar Başkonsolosluğumuza Türk vatandaşlığını yeniden kazanmak amacıyla 1.600’ün üzerinde başvuru oldu. Bu başvurulardan 700’den fazlası sonuçlandırılarak başvuru sahiplerine Türk pasaportlarını ve T.C. kimlik kartlarını teslim ettik.
     Mümin Karaca: Okurlarımızın bu konuda cevabını merak ettiği sorulardan bir tanesi de askerlik durumu. Askerlik yapmadan Türk vatandaşlığından çıkan kişilerin, yeniden Türk vatandaşlığını kazandıklarında askerlik yapmaları gerekecek mi? Bu konuda bir yaş sınırı var mı?
     Başkonsolos Sezgin: Mevzuatımız gereğince, askerlik hizmeti Türk vatandaşı her erkek için bir hak ve görevdir. Halkımız bunu “vatan borcu” ya da “vatani görev” olarak da adlandırıyor. Askerlik yükümlülüğünde herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Bu nedenle, Türk vatandaşlığını yeniden kazanacak kişilerin askerlik işlemleri, önceki askerlik işlemleri dikkate alınarak yürütülüyor. Dolayısıyla, askerlik yapmadan Türk vatandaşlığından çıktıktan sonra yeniden Türk vatandaşlığına girdiğinizde askerlik hizmetini yerine getirmeniz gerekiyor. Bununla ilgili bir yaş sınırı yok.
     Mümin Karaca: Okurlarımız vatandaşlığın yeniden kazanılması işlemiyle ilgili en sağlıklı ve güncel bilgilere nereden ulaşabilir?
   Başkonsolos Sezgin: Bütün vatandaşlarımıza Başkonsolosluğumuzun sosyal medya hesaplarını ve internet sitesini düzenli olarak takip etmeyi tavsiye ediyoruz. 
     Bütün konsolosluk işlemleriyle en güncel bilgilere buradan ulaşabilirler.
     Türk vatandaşlığının yeniden kazanılması süreciyle ilgili olarak, askerlik ve sosyal güvenlik konuları dahil olmak üzere akla gelebilecek her türlü soruya yanıt veren “Yeniden Türk Vatandaşlığına Başvuru Süreci” adlı bir bilgi kitapçığı var. 
      Vatandaşlarımız bu kitapçığa www.konsolosluk.gov.tr adresinden ve Başkonsolosluğumuz sosyal medya hesaplarıyla internet sitesinden de ulaşabilirler.
     Mümin Karaca:  Sayın Başkonsolos, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Son olarak vatandaşlarımıza iletmek istediğiniz bir husus var mı?
     Başkonsolos Sezgin: Çifte vatandaşlık, Almanya Türk toplumunun on yıllardır hasretle beklediği bir gelişmeydi. Bizim mevzuatımız çifte vatandaşlığa izin veriyor. Bunun önündeki engel Alman mevzuatı idi. Şimdi bu engel ortadan kalktı. Dolayısıyla uzun süredir beklenen bu imkandan ivedilikle yararlanmak gerekir.
Bugüne kadar çok sayıda vatandaşımız bu haktan yararlanmak için Başkonsolosluğumuzda işlem yaptırdı. Pek çoğu Türk pasaportlarına geri kavuştu.   
     Bu haktan henüz yararlanmamış, bu durumdaki bütün vatandaşlarımızı başvurularını yapmak üzere Başkonsolosluğumuza bekliyoruz. Sizin aracılığınızla bütün vatandaşlarımıza sağlık ve esenlikler diliyorum. Size de bu önemli konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ediyorum.