Hastane poliklinik girişinde açılan bilgilendirme standı ile vatandaşlara çölyak hastalığı hakkında bilgi verildi, farkındalık çalışmaları yapıldı.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Burak Özşeker, Doç. Dr. Mehmet Suat Yalçın ve gastroenteroloji ekibinin öncülüğünde kurulan standı, hastane yönetimi de ziyaret etti. Etkinlik kapsamında vatandaşlara broşürler dağıtılarak hastalığın belirtileri, teşhis yöntemleri ve tedavi süreci hakkında bilgilendirme yapıldı.

Gluten (3)

Hastanelerdeki O Garip Koku Neyin Nesi? Neden Tüm Hastaneler Aynı Kokar?
Hastanelerdeki O Garip Koku Neyin Nesi? Neden Tüm Hastaneler Aynı Kokar?
İçeriği Görüntüle

Prof. Dr. Özşeker, çölyak hastalığını, "Genetik yatkınlığı olan bireylerde, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun verdiği alerjik tepkiyle, ince bağırsağın başlangıç bölgesinde yapısal bozulma meydana gelmesi sonucu oluşan otoimmün bir hastalık" şeklinde tanımladı.

Gluten (4)

Gastroenteroloji bölümüne başvurulmalı

Çölyak hastalarının gluten içeren gıdalar tüketmesi durumunda; kronik ishal veya kabızlık, kilo kaybı, şişkinlik, gaz, karın ağrısı, kansızlık, yorgunluk ve göz kuruluğu gibi çeşitli belirtilerle karşılaşabileceğine dikkat çeken Özşeker, teşhis için gastroenteroloji bölümüne başvurulması gerektiğini vurguladı. Teşhis sürecinde laboratuvar testleri ve endoskopi ile ince bağırsaktan biyopsi yapılmasının gerekebileceğini belirtti.

Gluten (1)

Tek Tedavi Glutensiz Diyet

Prof. Dr. Özşeker, çölyak hastalığında şu an için bilinen tek etkili tedavinin ömür boyu sürecek bir glutensiz diyet olduğunu ifade etti. Glutensiz beslenme sayesinde hastalığın semptomları kontrol altına alınabiliyor ve olası komplikasyonların önüne geçilebiliyor.

Muhabir: İhlas Haber Ajansı