Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ülke genelinde okunan Cuma hutbesinde, eğitimin yalnızca bilgi aktarımı olmadığı; aynı zamanda ahlak, hikmet ve sorumluluk bilinci kazandıran bir süreç olduğu ifade edildi. Hutbede, İslam medeniyetinde eğitimin insanı hem bireysel hem toplumsal anlamda olgunlaştıran bir yolculuk olarak görüldüğü vurgulandı.

Cuma Hutbesi 7Şubat (3)

Eğitimin; bireyi Allah’a yakınlaştıran, sevgi, saygı ve merhamet gibi değerlerle donatan bir anlayışla ele alınması gerektiği belirtilirken, dünyevi başarının yanında manevi sorumlulukların da ihmal edilmemesi gerektiği ifade edildi.

Akran Zorbalığına Dikkat Çekildi

Hutbenin en dikkat çeken başlıklarından biri ise gençler arasında giderek yaygınlaşan akran zorbalığı oldu. Bu sorunun temelinde değerler eğitiminin zayıflamasının yattığına işaret edilerek, çözümün merhamet temelli bir eğitim anlayışında olduğu belirtildi.

Uzmanların da sıkça dile getirdiği gibi, empati ve şefkat duygusunun küçük yaşta kazandırılması, zorbalık davranışlarının önlenmesinde kritik rol oynuyor. Hutbede de bu noktaya vurgu yapılarak ailelere ve eğitimcilere önemli sorumluluklar yüklendi.

Cuma Hutbesi

Babalık İzni 10 Güne Çıkarıldı: Yeni Düzenlemenin Uygulama Detayları Netleşti
Babalık İzni 10 Güne Çıkarıldı: Yeni Düzenlemenin Uygulama Detayları Netleşti
İçeriği Görüntüle

Eğitim Hayat Boyu Süren Bir Süreç

Hutbede, eğitimin sadece okul yıllarıyla sınırlı olmadığı, insan hayatının tamamını kapsayan bir süreç olduğu ifade edildi. Bireyin doğruyu yanlıştan ayırt edebilmesi, hayatın anlamını kavrayabilmesi ve erdemli bir toplumun inşa edilebilmesi için eğitimin vazgeçilmez olduğu belirtildi.

Adalet ve merhametin hâkim olduğu bir toplumun ancak sağlam bir eğitim anlayışıyla kurulabileceği vurgulandı.

Peygamber Ahlakı Örnek Gösterildi

Hutbede, Hz. Muhammed’in eğitim anlayışı ve merhamet merkezli yaklaşımı örnek gösterildi. İnsanlığa rehber olarak gönderilen Peygamber Efendimizin, sadece kendi dönemine değil tüm zamanlara hitap eden bir ahlak modeli sunduğu ifade edildi.

Toplumun yeniden değerlerine dönmesi, vahyin rehberliğine sarılması ve Peygamber ahlakını örnek alması gerektiği dile getirildi.

Cuma Hutbesi 7Şubat (1)

Gençlerin Korunması İçin Ortak Sorumluluk

Hutbenin sonunda, toplumun tüm kesimlerine önemli görevler hatırlatıldı. Çocukların ve gençlerin zararlı alışkanlıklardan, yanlış ideolojilerden ve olumsuz etkilerden korunması gerektiği vurgulandı.

Ailelerin ve eğitimcilerin, gençlerin zihnine bilgi, kalbine iman ve hayatına ahlak yerleştirme konusunda daha fazla çaba göstermesi gerektiği ifade edildi.

Dua ile Son Buldu

Cuma hutbesi, Peygamber Efendimizin şu duasıyla sona erdi: “Allah’ım! Huşû duymayan kalpten, doymayan nefisten, fayda vermeyen ilimden ve kabul olunmayan duadan sana sığınırım.”

Muhabir: Haber Merkezi