Altın 6370.28 %0.42
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4338 %0.04
Euro 53.4476 %-0.34
Sterlin 61.4755 %0

Aileler Dikkat: Anne ve Baba Çocuklarının Rol Modelidir

Aileler Dikkat: Anne ve Baba Çocuklarının Rol Modelidir

Basri Akdağ'ın sunduğu Gönül Sohbetleri'nde aile konusu işlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan, aile içi iletişimin nasıl kurulması gerektiği konusunda önemli noktalara değindi.

Basri Akdağ’ın hazırlayıp sunduğu Gönül Sohbetleri’nin konuğu Diyanet İşleri Başkanlığı Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan oldu.

Programda Hasan Basri Akdağ moderatörlüğünde Diyanet İşleri Başkanlığı Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan tarafından "Ailenin Korunması ve Aile İçi İletişim, Şiddet İnsan Onuruyla Bağdaşmaz" konusunda izleyicilere bilgiler aktardı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan, Yozgat’ın kendi memleketi olduğunu söyledi.

"Aile Oldukça Önemli Bir Husustur"

Erhan, “Aile oldukça önemli bir husus. Bir milletlerin temelini teşkil eden nesillerin yetişmesini, geleceğimizi imar eden insanların yetişmiş olduğu ana omurga şüphesiz ailedir. Aile bağı oluşturmaktır. Bunun içinde 2 cinsin yan yana gelmesidir. İnsan olarak kadın ve erkek bağlamı çerçevesi içerisinde herkes eşittir. Aralarındaki sevgi ve saygının var olması yüce rabbimiz bize ifade ederken, kendileri için insanların kendi içinizden çıkan huzura kavuşacağınız eşleri Allah’ın yaratmış olması ve 2 insanın arasına rahmet ve sevgi koyması, sevgiyle ve rahmetle beraber yan yana gelmesi Allah’ın varlık delillerindendir diyor. Allah kendi varlığına delil olarak iki insanın cinsin birbirlerine karşı sevgi ve muhabbet bağı ile birbirlerine bağlanmalarını delil olarak gösteriyor. İslam’ın öngördüğü bu bağ ancak evlilikle, aile kurumunu oluşturan karı kocanın hayat müşterekliği ile bir araya gelecekleri bir husustur” dedi.

"Aile Ana Çekirdeği Oluşturuyor"

İki cinsin bir araya gelmesiyle bir toplumun, milletin ana çekirdeğini oluşturduğunu belirten Erhan, “Ev halkı, çocukları yakın akrabası bir bir topluluğun ana çekirdeğini oluşturuyor. Aile nasıl sosyal bir müessese ise bizim açımızdan da İslami bir kurumdur. Nesil olarak doğru, dürüst, ahlaklı, edepli ve geleceği de imar eden şehirleri memleketi inşa eden, adalet ve doğruluk üzere sağlayan nesil buradan alıyor. Bizim en küçük yapı taşımız insan kaynağıdır. Bir topluluğun, milletin, devletin ilelebet devam edecek olması ve sağlıklı bir nesil olarak devam edebilmesi ancak ve ancak bir milletin sahip olduğu bütünü özellikleri barındıran ailede görüleceğinden aile müessesesi oldukça önemlidir. Sağlam temellere oturttular ve yapıya sahip olan ailelerden sağlam toplumlar meydana geliyor.”

"Aile Evladının Rol Modelidir"

Diyanet İşleri Başkanlığı Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan, “Aile aynı zamanda evladına rol modeldir. Babadan daha iyi rol model buluna bilir mi? Saygıyı, sevgiyi, muhabbeti ailede görüyor. Birlik ve beraberliğin ocağı ailedir. Aile yuvası okul, mescit, huzur evi ve çocuk yuvasıdır. Aile aynı zamanda bir yöneticilik okuludur. Liderliği, otoriteyi, disiplini, mesuliyeti, emanete riayeti, haklara saygıyı ilk önce ailesinden öğrenecek. Kadını, erkeği ile fedekarlığın karşılık beklemeden vermenin güzel özelliklerini bir okuludur bizim aile yapımız. Bu çerçevede neslin devamını sağlayacak olan toplumun temel taşı olan aile müessesesini ancak resmi bir evlilikle oluştururuz. Ailenin temeli kutsal dediğimiz bir bağ ile birbirlerine bağlanan iki cinsin insanın bir araya gelmesiyle ancak oluşturulur. Meşru olmayan bir olayda oluşan topluluk aile sayılmaz. Sağlam bir bağ ile birbirine bağlanmış olmaz. Bu şekilde nikâh ile evlilik temeli oluşturulan en başta oluşturması gereken husus sevgidir” dedi.

"Erkeklerin Kadınlar Üzerinde Kadınların Da Erkekler Üzerinde Hakkı Vardır"

Erkeklerin kadınlar üzerinde, kadınlarında erkekler üzerinde haklarının olduğunu ifade eden Erhan, “Yüce rabbimiz Erkeklerin kadınlar üzerinde, kadınlarında erkekler üzerinde hakları vardır diye buyurur. Peygamberimizde bu ayete dikkat çekerek der ki, ey erkekler topluluğu hepiniz evinizde, hanenizde hayırlı birer aile reisi olun der. Nasıl denildiğinde ise, eğer siz erkek olarak aile reisi olarak eve girdiğimiz zaman hanımızın seviniyor, çocuklarınız size sarılıyor ise, gülücükler oluşuyorsa siz o zaman hayırlı aile reisisiniz. Şayet siz kapıdan girince niye geldi tarzı şöylem oluyorsa, yüzler geriliyorsa biz sevgi köpürcüğü gelmiyorsa, çocuklarsa kaçacak yer arıyorsa o zaman siz hayırlı bir aile reisi değilsiniz der. Hayırlı bir aile reisi olunmasını Rasullullah tavsiye eder. Kadınlara da dönerek der ki, sizde hayırlı hanımlar olunuz. Eşiniz kocanız sizin yüzüne baktığında huzur buluyorsa, rahatlık hissediyor ise o zaman sen hayırlı bir hanım demektir der. Bu ancak ve ancak o ailede sevginin olmasıyla oluşabilecek bir husustur. Karşılıklı bir saygıyla oluşabilecek bir husustur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.