Altın 6367.67 %0.38
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4337 %0.04
Euro 53.432 %-0.35
Sterlin 61.4684 %-0.01

Ankara’nın Suyu Azalıyor

Ankara’nın Suyu Azalıyor

Ankara Su Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) yaptığı açıklamada barajlardaki su doluluk oranını yüzde 45.5 olarak belirtti. ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, Ankara'nın 11 aylık suyunun kaldığını söyledi.

Ankara Su Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) yaptığı açıklamada barajlardaki su doluluk oranını yüzde 45.5 olarak belirtti. ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, Ankara'nın 11 aylık suyunun kaldığını söyledi.

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya Ankara’ya su sağlayan barajlarda doluluk oranının yüzde 45.5 olduğunu ifade ederek suyu tasarruflu kullanma çağrısında bulundu., Ankara'nın su sağlayan toplam 11 barajdan beslendiğini, yoğunluğun Çamlıdere ve Kurtboğazı barajlarından olduğunu belirten Başkaya, Ankara'nın sadece 11 aylık suyunun kaldığına dikkat çekti.

Barajların Doluluk Oranları

Ankara'ya su sağlayan barajların doluluk oranları hakkında bilgi veren Başkaya "Ankara'daki barajların doluluk oranı 2022 yılının temmuz ayında yüzde 41,50'ydi; 658 milyon metreküp suyumuz vardı. 2023 yılı temmuz ayına baktığımız zaman, yüzde 45,50 doluluk oranına sahibiz. 721 milyon metreküp suyumuz bulunmaktadır. Geçen yıla göre 63 milyon metreküp su fazlalığı bulunmaktadır. Bu doluluk oranına bakıldığında Ankara'nın barajlarındaki su miktarı ile 11 aylık su kaldığını görüyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda tasarruflu olmasını rica ediyoruz" diye konuştu.

"Su Kaynaklarını Tasarruflu Kullanmalıyız"

Ankara’da yaşayan vatandaşın yüzde 89’unun merkezde bulunduğunu ve kaçaklara dikkat çeken Başkaya, "Bu da kişi başı günlük tüketimi, 240 veya 250 litre olarak hesaplanmaktadır. Vatandaşlarımızın kaçak kullanımını önlemeye yönelik tedbirlerimizi alıyoruz ve denetimlerimizi artırıyoruz. En önemlisi; vahşi sulama sisteminden kaçınılmalıdır. Yaz aylarında su tüketimi artıyor. Yıllık ortalama 1 milyon 400 bin metreküp tüketim var. Yaz aylarında bu oran, 1 milyon 600 bin metreküpe çıkıyor. Yaz aylarında vatandaşlarımız tüketimde biraz daha tasarrufta bulunurlarsa; su sıkıntısı yaşamayız” diye ifade etti.

Başkaya, “Tüm vatandaşlarımıza çağrımız şudur; şu an itibarıyla barajlarımızda 11 aylık su kaldı. Bunu tasarruflu bir şekilde kullanarak önümüzdeki yıllara aktarım yapmamız gerekmektedir. Su kaynaklarını tasarruflu kullanmazsak gelecek nesillerimize aktaramayız" diye kaydetti.

“Yağışlar Şehir Merkezinde Yoğunlaştı”

Ankara’nın geçtiğimiz aylarda yoğun yağış aldığını belirten Başkaya, "Yağışların çoğu Ankara'nın merkezindeydi. Yağışların barajlarımıza etkisi oldu; ancak bu tatmin edecek derecede değil. Yağışlar daha çok merkezde yoğunlaştığı için barajları çok fazla etkilemedi” dedi.

Başkaya, “Son 3 yıldır Ankara ilinde kullanılabilir su miktarının artışı daha çok Gerede sisteminden alınan suyun etkisi ile olmaktadır. Yaz yağmurlarının buharlaşma nedeniyle barajlara olumlu etkisi sınırlıdır. Özellikle Çamlıdere Barajı'nın yüzey alanı çok fazladır. En çok buharlaşmayı orada yaşıyoruz. 2022 yılında barajlardan yazın buharlaşan su 250 bin ile 300 bin metreküp civarı iken; gelen su ise bazı günler 50 bin metreküpe kadar düşmektedir. Bu nedenle maalesef yaz yağmurları barajlardan buharlaşan suyu bile karşılamamaktadır." şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.