Altın 6418.65 %1.18
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4316 %0.04
Euro 53.456 %-0.33
Sterlin 61.5355 %0.1

Balıkesir’den Mersin’den Talep Var! Yozgat’ta Koyun Kırkma Mesaisi Başladı!

Hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler, yaz aylarının vazgeçilmez geleneklerinden olan koyun kırkma işlemini kendi imkânlarıyla gerçekleştiriyor.

Hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler, yaz aylarının vazgeçilmez geleneklerinden olan koyun kırkma işlemini kendi imkânlarıyla gerçekleştiriyor.

Koyun Kırkma (2)

Verimin artması için zorunlu

Yozgat’ın çeşitli ilçelerinde devam eden koyun kırkma çalışmaları, hem hayvanların sağlığı hem de yapağın verimli şekilde değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Hayvancılar, sıcak havalarda koyunların rahatlaması ve verimin artması için kırkmanın zorunlu olduğunu vurguluyor. Koyun kırkma işlemi geleneksel yöntemlerle, makas veya elektrikli makineler kullanılarak yapılıyor. Kırkılan yünler ise farklı sektörlerde kullanmak üzere toplanıyor.

Koyun Kırkma (1)

Farklı bölgelerden yün talebi var

Sorgun ilçesinde uzun yıllardır küçükbaş hayvancılıkla uğraşan Yusuf Taner Yiğit, koyun kırkma sürecini kendi ekipmanlarıyla yaptıklarını belirtti. Yiğit, “Eskiden dışarıdan gelenler koyunlarımızı kırkıp yününü alırdı. Şimdi ise 70 liraya kırkıyoruz, yünümüzü ise 5 liraya satıyoruz. Mersin, Balıkesir ve Yerköy gibi farklı bölgelerden yün talebi var. Yerköy’den gelen arkadaşımıza yünlerimizi vermeyi düşünüyorum. Her yıl gelir” dedi.

Koyun Kırkma (4)

Yiğit ayrıca, “Yünler artık eskisi gibi değer görmüyor. Yaz mevsimi gelince hayvanlar kırkılmazsa terleyip hastalanabilir. Kırkınca koyunlar tertemiz ve rahat oluyor. Kurban Bayramı nedeniyle biraz geciktik ama şükürler olsun şimdi işler yolunda” diye konuştu.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.