Berberlik Sanatının Yaşayan Hafızası Seyfi Eroğlu ile Zaman Yolculuğu
Yayınlanma:
Güncelleme:
Günümüzün şekil değiştiren mesleklerinden berberliği Yozgat'ta 49 yıldır mesleğin ustası ve emektarı Seyfi Eroğlu ile konuştuk.
Günümüzün şekil değiştiren mesleklerinden berberliği Yozgat'ta 49 yıldır mesleğin ustası ve emektarı Seyfi Eroğlu ile konuştuk.
Anadolu'nun derin tarihine ve kültürüne ışık tutan mesleklerden biri olan berberlik, zaman içinde büyük değişimlere sahne oldu. Bu değişimi Yozgat'ta yakından takip eden ve mesleğin yaşayan bir hafızası olarak kabul edilen Eroğlu Erkek Kuaförü Sahibi Seyfi Eroğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportaj, mesleğin geçmişten günümüze evrimini gözler önüne seriyor.
En Eski Berberlerden Biriyim
Seyfi Eroğlu, Berberlik mesleğinde 49 senedir çalıştığını söyledi.
Eroğlu,
“49 yıldır işimize devam ediyoruz. Hayat böyle işlere devam ettiriyor. Çırak olarak başladığım dönemde bir çıraklığımız, kalfalığımız ve sohbetimiz vardı. O zaman tatlıydı. Dükkanların önünü toplar, temizlik yapardık. Ama şuanda artık çırak olayı yok. Biz hala aynı alışkanlıktan dolayı dükkanımızın önünü süpürüp işimize başlıyoruz” dedi.

Eskiden Baba Zornağı İle Tıraş Olurdu
Eski zamanlarda baba zornağı ile tıraş yapıldığını belirten Eroğlu,
“Şimdi ise makine çıktı. Her şey bozuldu. Önceden havlu ile saç kurutması yapardık. Kollu makinalar ile saç keserdik. Ama şimdi her şey teknoloji ile kolaylaştı.”

Çırak Bulamıyoruz
Eroğlu,
“Şimdi çırak bulamıyoruz. Yeni nesillerde olursa onlar var. Berberliği bırakın artık ne terzilerde, berberlerde çırak yok. Şimdi artık her yerde yabancılar var. Yakında onlar usta olarak çıkacak bizler kalacağız. Şuanda berberlerde de yabancılar çalışıyor. Artık dediğim gibi her şey makineleşti. Şimdi artık şarjlı elektrikli makinelerle 5 dakikada saçını kestim. Ama eskiden kollu makinalarla çok zorlanıyorduk” dedi.
Her Türlü Saç Kesimi Yapabiliyoruz
Şuanda her türlü saç kesimini yaptıklarını ifade eden Eroğlu,
“Ama şimdi yeni nesil gençler saçlarını kestirirken yanlarını aldırıyor. Genç berberlere gittiğimizde ustura kullanmayı bile bilmiyor. Makine ile alıyor. Gençliğimiz tek tip tıraşı bellemiş onu yapıyor.”

Tıraş Fiyatları Günü Kurtarıyor
Eroğlu Erkek Kuaförü Sahibi Seyfi Eroğlu,
“Tıraş fiyatları aslında kurtarıyor bana göre. Ben emekliyim. Allah yardımcımız olsun. Her şeyim var ama ağzımızın tadı yok. Berberlik tatlı bir meslektir. Gençler çok güzel çalışsın. Berberlik tatlandı. Sabah işyerine gelsin akşam gitsin. Çünkü sanat çok tatlandı. Önemli olan çalışacak” diye konuştu.
Resmi İlanlar
Gündem
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.