Altın 6394.44 %0.8
BIST 14634.1 %1.48
Dolar 46.4394 %0.02
Euro 53.3224 %-0.59
Sterlin 61.2341 %-0.39

Çobanlardan Sıcak Havada Bunalan Hayvanlara Serinletme Çözümü

Çobanlardan Sıcak Havada Bunalan Hayvanlara Serinletme Çözümü

Yozgat’ta sıcak havaların kendini öğlen saatlerinde 30 dereceyi bulmasıyla hissettirmesi hayvanları olumsuz etkiliyor. Çobanlar otlayan hayvanları serinletmek için pet şişeler işe su dökerek ya da derelere götürerek çözüm bulmaya çalışıyor.

Yozgat’ta sıcak havaların kendini öğlen saatlerinde 30 dereceyi bulmasıyla hissettirmesi hayvanları olumsuz etkiliyor. Çobanlar otlayan hayvanları serinletmek için pet şişeler işe su dökerek ya da derelere götürerek çözüm bulmaya çalışıyor.

Farklı Yöntemler İle Serinletmeye Çalışıyorlar

Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli yere sahip olan Yozgat’ta sıcak hava, insanları olduğu gibi hayvanları da olumsuz etkiliyor. Öğle saatlerinde 30 dereceyi geçen hava sıcaklıkları nedeniyle çobanlar, merada otlayan hayvanlarını farklı yöntemlerle serinletmeye çalışıyor. Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı kasabasında da çobanlar, hayvanlarını yanlarına aldıkları pet şişelerle hem de dereye sokarak serinletmeye çalışıyor.

Mecbur Sıcakta Kalıyoruz

Araplı kasabasında uzun yıllar çobanlıkla uğraşan Lokman Atıl, hayvanlarını sıcaktan korumak için gün boyu çaba gösterdiğini söyleyerek, “Öğle saatlerinde sıcaklıklar çok yükseliyor, dere kenarından en fazla bir saat uzaklaşabiliyoruz. Tekrar hayvanlarımızı suya getirmek zorunda kalıyoruz. Uzmanlar sıcak hava uyarısı yapıyor ancak çoban olduğumuz için mecbur sıcakta kalıyoruz. Sıcak hava nedeniyle hayvanlarımızın gözünde akıntılar oluyor. Biz mecbur kaldığımız için sıcak havada hayvanlarımızı otlatıyoruz, kafamıza su dökerek ancak serinleyebiliyoruz” dedi. İha-haber merkezi

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.