Altın 6391.41 %0.75
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4328 %0.04
Euro 53.4311 %-0.35
Sterlin 61.4894 %0.02

Dernekler kanununda değişiklik yapıldı

Dernekler kanununda değişiklik yapıldı

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Hakkı Yurtlu, dernekler kanununda değişiklik yapıldığını hatırlattı.

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Hakkı Yurtlu, dernekler kanununda değişiklik yapıldığını hatırlattı. Yurtlu, derneklerin üyelerini bildirme zorunluğu getirildiğini belirtti.

Yurtlu, “5253 sayılı Dernekler Kanununda yapılan, ve derneğe yeni kabul edilen üyeler ile üyeliği sona eren ( istifa, üyelikten çıkarılma vb) üyelerin bildirilmesini, düzenleyen değişiklik, resmi gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Dernekler yöneticileri, genel kurulu izleyen otuz gün içinde, yönetim kurulu ve denetim kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asıl ve yedek üyeleri, üyeliğe kabul edilenler ile üyeliği sona erenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını kabul edilme ve sona erme tarihinden itibaren kırk beş gün içinde dernek merkezinin bulunduğu dernekler birimine bildirmekle yükümlü olacak. Dernek yöneticileri, söz konusu, üye bilgilerini mevcut DERBİS kullanıcı adı ve parolasıyla elektronik ortamda bildirecek veya kağıt ortamında İlçe Sivil Toplumla İlişkiler Şefliğine veya İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne bildirecekler. Yasal süresinde bildirim zorunluluğuna uymayanlar hakkında ise idari para cezası uygulanacak” dedi.

Dernekler kanununda yapılan değişiklik ise şöyle:

BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 7226

Kabul Tarihi: 25/3/2020

MADDE 21 – 4/11/2004 tarihli ve 5253 sayılı Dernekler Kanununun 23 üncü maddesinin başlığında yer alan “seçilenlerin” ibaresi “seçilenler ile üyelerin” şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasına “üyeleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “, üyeliğe kabul edilenler ile üyeliği sona erenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını kabul edilme ve sona erme tarihinden itibaren kırk beş gün içinde” ibaresi eklenmiş, fıkrada yer alan “mülkî idare amirliğine” ibaresi “merkezinin bulunduğu dernekler birimine” şeklinde ve “bildiriminin” ibaresi “bildirimi ile üyeliğe ilişkin bildirimlerin” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 22 – 5253 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasının (l) bendinde yer alan “, 23” ibaresi madde metninden çıkarılmış ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“s) 23 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen dernek yöneticilerine beş yüz Türk lirası idarî para cezası verilir.”

MADDE 23 – 5253 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“İşlemlerin elektronik ortamda yapılması

EK MADDE 2 – Bu Kanun ve 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre derneklerle ilgili her türlü kayıt ile iş ve işlem elektronik ortamda da yapılabilir.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 24 – 5253 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Üyeliği devam edenlerin bildirilmesi

GEÇİCİ MADDE 1 – Dernekler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde, üyeliği devam edenlerin adını, soyadını, doğum tarihini ve kimlik numarasını merkezinin bulunduğu dernekler birimine bildirirler. Bu bildirimi yerine getirmeyen dernek yöneticileri hakkında, 32 nci maddenin birinci fıkrasının (s) bendi hükmü uygulanır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.