Engelliler konfederasyonu Ankara'da taleplerini dile getirdi
Engelliler haftası nedeniyle Ankara'da toplanan engelliler, taleplerini dile getirdi. Eğitimden çalışma hayatına sorunları belirten engelliler çözüm istedi.
Engelliler konfederasyonu, engelliler haftasında Başkentte bir yürüyüş düzenleyerek taleplerini dile getirdi. Başta eğitim olmak üzere, çalışma hayatında engellilere yönelik yeni düzenlemeler yapılması, çalışamayacak durumda olanlar içinse yaşanabilir bir ödeme yapılması gerektiğini belirttiler. "Çalışan ve engelli aylığı alan engellilerin toplamı 936.165 kişidir" diyen konferasyon başkanı Mustafa Özsaygı "Resmi verilere göre bile 4.905.015 engelli birey hiçbir temel yaşamsal hakka sahip değildir." ifadelerini kullandı.
"ÇALIŞMAK İSTİYORUZ"
Türkiye’de iş gücüne katılım oranının %53 iken engellilerin katılım oranının %22,1 olduğunun altını çizen Mustafa Özsaygı, engelli çalıştırma zorunluluğu kotasının %6'ya çıkarılması çağrısında bulundu.

"ENGELLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET SEVİYESİNE ÇIKARTILMALI"
Mustafa Saygı, "2022 Sayılı Muhtaçlık yasası gereği engelli aylığı alan bireylere verilen aylık Aralık 2022 itibariyle sadece 1.124 Liradır. Evet yanlış değil 1.124 Lira. Bir engelli birey bu parayla ayda sadece 225 adet ekmek alabiliyor. Bir aylık maaşın tümü ancak 225 kuru ekmek. Engelli aylıkları da engelli bakım aylığı da asgari ücret seviyesine çıkarılmalı" dedi.Engelli Sağlık Kurulu Raporu konusunda da şikayetlerini dile getiren Engelliler Konfederasyonu Genel Başkanı Özsaygı, bu raporun her koşulda ücretsiz verilmesi gerektiğini ve her kurum-kuruluş tarafından tanınması gerektiğini belirtti.
"YAŞAM ALANLARI ENGELLİLERE GÖRE DÜZENLENMELİ"
Engellilerin bütün yaşam alanlarına erişiminin olmasının zorunluluk olduğunu bunun yasal güvence altında olduğunu hatırlatan Özsaygı, kanunların etlin ve çalışır hale getirilmesini talep etti.
BÜTÜN ENGELLİLER EĞİTİME ERİŞEBİLMELİ
Mustafa Özsaygı, "Tüm engelli çocukların akranlarıyla birlikte eğitime dahil olabilmeleri için nitelikli kaynaştırma eğitim sağlanmalı, eğitimde öğretmen başta olmak üzere insan gücü nitelikli hale getirilmelidir. Eğitim ortamları ortopedik engelli, işitme engelli, görme engelli, serebral palsili ve diğer nero çeşitli engelli çocuklara özgülenmiş olmalıdır. Çocukların bireysel gereksinimleri göz önüne alınarak makul düzenlemelerin yapılması bir zorunluluk olarak kabul edilmelidir. Erişilebilir mekân ve araç düzenlemesi yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.