Altın 6386.7 %0.68
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4383 %0.03
Euro 53.4403 %-0.35
Sterlin 61.494 %0.03

Gazzete İle Duyurdular: Filistin'de Son 75 Günde 97 Gazeteci Hayatını Kaybetti (25/12/2023)

Gazzete İle Duyurdular: Filistin'de Son 75 Günde 97 Gazeteci Hayatını Kaybetti (25/12/2023)

Filistin’de devam eden işgal ve çatışma ortamında, son 75 günde 97 gazetecinin hayatını kaybettiği acı bir gerçek olarak dünya gündemine oturdu.

Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun saldırıları, binlerce masum insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu süreçte, savaş koşullarında görevlerini sürdüren ve hedef alınarak katledilen gazetecilerin hikayeleri, Press For Palestine (Filistin İçin Gazeteci Dayanışması) tarafından hazırlanan özel bir yayın olan “Gazzete” ile dünyaya duyuruldu. Aralık 2023’te yayımlanan bu özel sayı, öldürülen 97 gazetecinin anısına ithaf edilirken, aynı zamanda dünya medyasının bu trajedi karşısındaki suskunluğuna ve işgale karşı ortak bir söylem geliştirme ihtiyacına dikkat çekiyor.

Gazzete: Öldürülen Gazetecilerin Hikayelerini Paylaştı

Press For Palestine, Gazzete’yi üç dilde yayımlanan bir basın açıklamasıyla duyurdu. Gazete, yalnızca hayatını kaybeden gazetecilerin hikayelerini anlatmakla yetinmiyor, aynı zamanda onların mesleklerine olan bağlılıklarını ve geride bıraktıkları mirası da gözler önüne seriyor. Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de devam eden saldırılarda, resmi kaynaklara göre 19 bin Filistinli hayatını kaybetti; bu kayıpların 8 bini çocuk, 6 bini ise kadın. Bu korkunç bilanço, Gazzete’nin sayfalarında çarpıcı bir şekilde işlenerek, savaşın insanlık üzerindeki yıkıcı etkisine vurgu yapıyor. Gazeteciler, işgal altındaki bölgelerde haber yapma görevlerini yerine getirirken hedef alınmış ve çoğu zaman kasıtlı olarak susturulmuştur. Gazzete, bu meslektaşlarının cesaretini onurlandırarak, onların sesini dünya kamuoyuna taşımayı amaçlıyor.

Gazzete, aynı zamanda dünya medyasının bu katliamlar karşısındaki sessizliğini eleştiriyor. Uluslararası medya kuruluşlarının, Gazze’deki insan hakları ihlallerine yeterli ilgiyi göstermediği ve tarafsız bir habercilik anlayışından uzaklaştığı belirtiliyor. Gazete, bu sessizliği kırmayı ve işgale karşı ortak bir söylem oluşturmayı hedefliyor. Press For Palestine, bu özel sayıyla, gazetecilerin özgürce haber yapma hakkının korunmasının yalnızca bir meslek meselesi değil, aynı zamanda evrensel bir insan hakları meselesi olduğunu vurguluyor.

Dünya Kamuoyunu Harekete Geçirme Çabası

Gazzete, yalnızca bir anma projesi değil, aynı zamanda bir farkındalık ve harekete geçirme aracı. Press For Palestine, bu yayını hazırlarken, dünya kamuoyunu Gazze’deki insanlık dışı koşullara ve gazetecilere yönelik sistematik saldırılara karşı bilinçlendirmeyi hedefliyor. Gazetecilerin, savaşın en zorlu koşullarında bile gerçeği ortaya çıkarma mücadelesi verdiği belirtilirken, bu mücadelenin desteklenmesi gerektiği mesajı veriliyor. Gazete, işgal altındaki bölgelerde yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, uluslararası toplumun bu konuda daha fazla sorumluluk alması gerektiğini savunuyor.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.