Kışlık nohut denemesinde hasat yapıldı
Yozgat’ta ilk defa kışlık olarak ekilen Arda çeşidi nohut üretim çalışması başarı ile tamamlanarak ilk hasat yapıldı.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ilimizde hububat üretiminden sonra en çok yemeklik baklagillerden nohut üretildiği ifade edilerek şöyle denildi; “İlimizde nohutta ekimler yazlık olarak yapılmaktadır. İlimiz kış aylarının soğuk geçmesi nedeniyle nohut üretiminde kışlık ekim yapılmamaktadır. Bakanlığımız araştırma kuruluşlarınca kışlık olarak ekilen çeşitler geliştirilmiş olup Ülkemizin güney kesimlerinde ekilmektedir.
GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından kışlık ekim için geliştirilmiş Arda çeşidi nohutun ekimi kışlık olarak yapılıp İlimiz iklim şartlarına uyum sağlayıp sağlamadığı ve gelişimi durumlarının gözlemlenmesi maksadıyla İlimiz merkez ilçe Pembecik köyünde Haydar Kılınç isimli önder çiftçimiz ile 5 dekarlık alanda deneme ekimi yapılmıştır.
Deneme tarlası üretim sezonu boyunca İl Müdürlüğümüz teknik personellerince yerinde kontrolleri yapılmış ilaçlama ve bakım çalışmaları zamanında yapılmıştır.
İlimizde bu yıl kış aylarının çok sert geçmemesi nedeniyle soğuktan zarar görmemiş olup üretimi başarı ile gerçekleştirilmiştir. Üretilen ürünün hasadı geçtiğimiz günlerde İl Müdürlüğümüz teknik personeli nezaretinde yapılmıştır.
Yapılan uygulamanın tam görülmesi açısında 2019 üretim sezonunda da deneme ekimi yapılacaktır. İlimiz şartlarında kışlık olarak yetiştirilebileceği görüldüğü takdirde çiftçilerimize tavsiye edilecektir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.