Yarım asırlık lezzet iSTANBUL LOKANTASI
Çamlık Gazetesi esnaf köşesinin konuğu İstanbul Lokantası sahibi Mehmet Keven ve oğlu Yılmaz Keven oldu. Keven’e, mesleğinin geçmişten günümüze yaşadığı değişimleri sorduk.

75 yaşındaki kebap ustası, 50 yıldan fazla tandır kebabı pişiriyor. Tandır kebabı ustası 75 yaşındaki Mehmet Keven, 50 yıl önce ustasından öğrendiği tandır kebabını vatandaşların beğenisine sunuyor. Şimdi ise bayrağı oğlu Yılmaz Keven’e emanet ediyor.
Yozgat'ın yöresel yemeklerinden olan ve Mehmet Keven'in marifetli ellerinden çıkan tandır kebabına Yozgatlılar olduğu kadar şehre gelen misafirlerde büyük ilgi gösteriyor.
İşini yarım asırdır severek ve büyük bir titizlikle yapıyor. Yozgat'ın yöresel lezzetini müşterilerine sunmak için yıllarca uğraşan Keven, Tandır kebabını büyük bir itina ile yapıyor. Yaptığı tandır kebabını kendim tatmadan müşterilerime tattırmıyor.
“DAYIM KEBABÇIYDI”
Mehmet Keven, 75 yaşındayım. 50 yılı geçkin süredir bu iş ile uğraşıyorum. Dayım kebapçıydı. Kel Osman derler. Dükkanı ondan devraldım. Bir ustam çalışıyordu. O da düzen tutmadı. O yapamayınca rahmetli dayıma ben bu işin başına geçeyim dedim. O da sen geçme senden yemezler dedi. Dediyse de geçtim ocağın başına. Pratikten bu işi götürdüm ve devam ediyorum.
“MESLEĞİMİ SEVEREK YAPIYORUM”
Ben mesleğimi severek yapıyorum. Damak tadına meraklıyım. Önce müşteri yerken o tadı kendimde alırım. Zaman içerisinde iyi et almaya gayret ettim. Et olmazsa kebap olmaz. Ben etlerimi Yerköy’den 15 senedir alıyorum. Eti güzel alırsan kebapta da yeteneğini, sanatını icra ederek en iyisini yapmaya gayret ediyorum.
“AŞIRIYA KAÇMIYORUM”
Kebap yaparken aşırıya gitmem. Çünkü ocak soğuduğu zaman kebap soğar. Sıcağı sıcağına yapman gerekir. Servis başladığında yeni pişirme işlemi yapamazsın. Kapasiteyi bitirdiğimizde bitiyor.
“EN GERİ KALMIŞ İL YOZGAT”
Önceleri çarşı küçüktü. Meydan yeri vardı. Nüfusu azdı. Nüfusta çoğaldı. Yapılan apartmanların altına işyerleri yapılmaya başlandı. Nüfus orantılı olarak artmadığı için esnaf pek memnun değil işinden. Türkiye’de en geri kalmış vilayetlerden birisi burası.
“AHİLİK BİRLİKTELİKTİR”
Ahilik denilince birliktelik gelir. Ama fazla bu konuda bilgim yoktur. Ahilik duyuyoruz ama derinlemesine bilgim yok.
“İYİ KARAR VERSİNLER”
Yeni işyeri kuracak kişiler iyi karar versin. Yozgat’ta ticari hayat fazla hareketli değil. Dikkatli olunması lazım. Mesleği olursa daha iyi olur. Bilmediği bir işyeri açıp tekrar kapatmasın.

“3 KUŞAKTA BEN DEVRALDIM”
Mehmet Keven’in oğlu Yılmaz Keven ise baba mesleğini devralıyor.
44 yaşındaki Yılmaz Keven ise Orta Okulu bitirdikten sonra babamın yanında çalışmaya başladım. 5 yıldır da aktif kebapçılık yapıyorum. Mesleğimi babadan öğrendim. Üçüncü kuşak olarak devam ediyorum.
Hayalimde şu meslek diyebileceğim bir şey yoktu. Ama lokantamızda çalışmaya başladığımda ve babamın öğütleri ile kebapçılığa yönlendim ve kebapçı oldum. Şuanda da mesleğimi en iyi şekilde sürdürmeye çalışıyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.