Altın 6450.06 %1.68
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4357 %0.03
Euro 53.5069 %-0.24
Sterlin 61.5724 %0.16

Yozgat Bozok Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Temiz:Sakin olsa da Tedbirli olmalıyız

Yozgat Bozok Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Temiz:Sakin olsa da  Tedbirli olmalıyız

Yozgat Bozok Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Temiz, MTA tarafından 500’e yakın aktif fayın tespit edildiğini ancak tespit edilmeyen fayların da bulunduğunu söyledi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Temiz, MTA tarafından 500’e yakın aktif fayın tespit edildiğini ancak tespit edilmeyen fayların da bulunduğunu söyledi. Yaklaşık bir ay önce Kahramanmaraş merkezli 10 ili de etkisi altına alan depremlerin ardından ülke olarak tedirgin günleri yaşamaya başladık. Deprem gerçeği ile bir kez daha yüzleştiğimiz bu günlerde herkes ‘güvende miyiz?’ sorusunu sormaya başladı.

Güvende miyiz?

Yozgat’ta da vatandaşlar kentin aktif fay hatlarının geçtiği bölgede olup olmadığını araştırmaya başladı. Bu soruya yanıt ise Yozgat Bozok Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Temiz’den geldi. Temiz, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü verilerine göre ülke genelinde 500’e yakın diri fay hattının bulunduğunu söyledi.

Yozgat’ta da var

Yozgat’ın deprem tehlikesi açısından daha sakin bir bölgede yer aldığını anımsatan Temiz, “Sakin bir bölge olarak görünsek de hazırlıklı olmamız gerekiyor. Geçmişten günümüze bölgemizde deprem konusunda fazla bir can ve mal kaybı bugüne kadar görülmemekle beraber bu büyük tehlikeye her zaman hazırlıklı olmamız gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Faylar aktif

Yozgat genelinde de aktif fayların bulunduğunu söyleyen Temiz, “Akdağmadeni ve Çekerek ilçelerinde aktif, diri faylar bulunmaktadır. Bunlar da yaklaşık 35-40 kilometre uzunluğa sahiptir. Bu nedenle Yozgat genelinde ve etrafındaki diğer illerden gelebilecek olan depremlerden il olarak etkilenebiliriz. Bunun için hazırlıklı olmamız da ve gerekli tedbirleri almamızda fayda var. Depremle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor ve gerekli önlemleri mutlaka almalıyız” dedi.

Deprem potansiyeli var

Prof. Dr. Temiz, Aydıncık, Çekerek, Akdağmadeni, Boğazlıyan’da aktif fayların bulunduğunu anımsatarak, Yozgat’ın kuzeyinden geçen Ezine Pazarı Fay zonunun bölgeye en yakın deprem üretebilecek tektonik yapı olduğunu kaydetti. Temiz, açıklamasının devamında, “1938 yılında meydana gelen 6.6 büyüklüğünde merkez üssü Akpınar/Kırşehir ve 1940 yılında meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki merkez üssü Yozgat- Kayseri olan depremler son yüzyıl içerisinde bu bölgede hasara ve can kaybına neden olmuştur. Türkiye’nin neresi olursa olsun ‘güllük gülistanlık’ bir durumdan bahsedemeyiz. Ülkemiz yapı itibarı ile deprem üretme potansiyeli olan bir ülke. Bu nedenle her zaman hazırlıklı olmalıyız” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.