Altın 6374.49 %0.49
BIST 14421.15 %0
Dolar 46.4344 %0.04
Euro 53.4418 %-0.35
Sterlin 61.4755 %0

Yozgat Lavanta Kokacak

Yozgat Lavanta Kokacak

Yozgat merkeze bağlı Sarıhacılı Köyü’nde Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kontrolünde lavantada deneme ekimi yapıldı.

Yozgat merkeze bağlı Sarıhacılı Köyü’nde Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kontrolünde lavantada deneme ekimi yapıldı. Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, çiftçileri Yozgat’ta yetişebilecek alternatif ürünler konusunda bilgilendirmeye devam ediyor. İl Müdürü Tanju Özkaya, lavanta konusunda istekli çiftçilerin lavanta tarımı ve üretimi konusunda bilgilendirildiğini söyledi. Özkaya, lavanta fidesini serbest piyasada temin eden önder çiftçi Harun Haliloğlu’nun Sarıhacılı Köyünde 7 dekar alanda lavanta dikimi gerçekleştirdiğini kaydeden Özkaya, lavantanın 1 metreye kadar uzayabilen, çok yıllık bir bitki olduğunu söyledi. Özkaya, lavantanın ekonomik olarak kullanılan kısmının çiçekleri olduğunu kaydetti.

TİCARETİ FAZLA

“Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır” diyen Özkaya, ayrıca idrar artırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisinin de bulunduğunu dile getirdi. Özkaya, lavanta çiçeklerinin sedatif etkisinden dolayı çay şeklinde de kullanıldığını vurguladı.

SEÇİCİ DEĞİL

Lavantanın toprak yönünden seçici bir bitki olmadığını anlatan İl Müdürü Özkaya, “Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Verimli topraklarda iyi yetişip daha fazla verim vermekte ise de verimi düşük derinliği az topraklarda da yetişebilmektedir. Kurağa, sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Çok yıllık bir bitkidir. Tesis edildiğinde ilk 2-3 yıllık iyi bakımdan sonra uzun yıllar verim alınır” ifadelerini kullandı.

YOZGAT İLGİ DUYUYOR

Son yıllarda yaşanan şartlara bağlı olarak Yozgatlı çiftçiler tarafından tıbbi ve aromatik bitkilere yönelişin de gözlemlendiğini anımsatan Özkaya, buna bağlı olarak son yıllarda lavantaya olan talep artışı nedeniyle Ülkemizin değişik İllerinde dikimlerinin de yapıldığını söyledi. Özkaya, Yozgat çiftçisinin de bu konuya ilgi duyduğunu dile getirdi.

ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ

Özkaya, Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak her zaman çiftçilerin yanında olduklarını söyledi. Yozgat’ın bitki varlığının artırılması adına yapılan çalışmaları desteklediklerini belirten Özkaya, “İl Müdürlüğü olarak her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Bu tür alternatif bitkilerin üretimi konusunda çiftçilerimize teknik bilgi olarak her zaman desteklemekteyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.